NEZAPAMĆEN SUDSKI OBRT: Hrvatski vojnik priznao da ubio staricu u Medačkom džepu!
Foto: BETA

Ratni zločin

NEZAPAMĆEN SUDSKI OBRT: Hrvatski vojnik priznao da ubio staricu u Medačkom džepu!

Crna Hronika -
"Dosta mi je agonije. Ja sam je ubio", kazao je Josip Mršić, pod pritiskom savesti, pred zagrebačkim sudijom i tužiocem

ZAGREB - Nazapamćen sudski obrt dogodio se na rekonstrukciji ratnog zločina u Medačkom džepu kada je bivši pripadnik Hrvatske vojske Josip Mršić, pod pritiskom savesti, pred zagrebačkim sudijom i tužiocem, priznao da je u septembru 1993. godine ustrelio staricu zbog čijeg se ubistva sudi njegovom saborcu Veliboru Šolaji, prenela je danas hrvatska agencija Hina.

"Dosta mi je agonije. Ja sam je ubio", navodno je kazao Mršić, priznajući na mestu zločina ubistvo zbog kojega se Šolaji više od godinu dana sudi na zagrebačkom Županijskom sudu, a neko je vreme proveo i u pritvoru.Šolajin advokat Nenad Škare izjavio je za Hinu kako očekuje da će tužilaštvo zbog toga obustaviti postupak protiv njegovog branjenika, tim više što je Mršić ostao pri svom priznanju i nakon što je upozoren da time podleže krivičnoj odgovornosti.

Pred pravosudnim predstavnicima, ali i Šolajom, Mršić je priznao kako je u vreme zločina u Čitluk došao u borbenom vozilu i zastao ispred kuće iz koje se dimilo. Unutra je navodno zatekao staricu, izvukao je ispred kuće i ustrelio. Kada je u oktobru prošle godine o istom događaju svedočio na suđenju Šolaji, Mršić je ispričao da je kao zapovednik transportera 9. gardijske brigade kroz Čitluk prošao u sklopu operacije "Džep 93", ali da se u tom mestu nije zadržavao niti video ubijene civile.

Posvedočio je da je Šolaju zapazio tek usput te da kod njega nije video pištolj kojim je prema tvrdnjama tužilaštva ubijena starica. Zbog ubistva srpskih civila i paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ranije je pravosnažno osuđen ratni zapovednik 9. gardijske brigade Mirko Norac. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi, navela je Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track