NOVO GROBLJE: Sahranjen ubijeni hirurg Lukić, lekari obustavili rad na 15 minuta!
Foto: Tanjug

Odata počast nastradalom kolegi

NOVO GROBLJE: Sahranjen ubijeni hirurg Lukić, lekari obustavili rad na 15 minuta!

Crna Hronika -
Lekar Dane Lukić koji je u nedelju ubijen u Kraljevu na ulici sahranjen je na Novom Beogradu
1 / 9 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Na Novom Groblju u Beogradu danas je u 14.30 sahranjen doktor Slobodan Dane Lukić, koga je u nedelju 4. maja, ispred zgrade u kojoj stanuje u Kraljevu ubio nezadovoljni pacijent.

Zdravstveni radnici su danas u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji obustavili rad na 15 minuta, kako bi odali počast ubijenom kolegi, ali i izrazili nezadovoljstvo položajem lekara u društvu i sve češćim napadima na bele mantile.

Tačno u 14 sati lekari i medicinske sestre okupili su se i u holu doma zdravlja Stari grad, gde su minutom ćutanja odali poštu preminulom kolegi.

"U poslednje vreme sprovodi se velika medijska hajka na lekare.

Mislim da smrt našeg kolege treba da ujedini lekare u zajedničkoj borbi za očuvanje profesije i integriteta za zanimanje koje je teško, odgovorno i zahtevno", rekla je doktorka DZ Stari grad Vesna Janjušević.

U čačanskom Zdravstvenom centru održan je nemi protest lekara i petnaestominutni prekid rada, a protest su organizovali Sindikati zaposlenih u zdravstvu, Srpsko lekarsko društvo i Lekarska komora Srbije.

Nakon protesta, prisutnima se obratila zamenica direktora čačanske bolnice Nada Lazović, koja je rekla da je ovaj događaj šokirao, uplašio i zabrinuo sve.

"Ovo naše okupljanje je apel društvu da shvati da smo mi obični ljudi, kao i drugi, a poziv smo odabrali jer ga volimo i niko nas nije naterao na to. Trudimo se da posao radimo pošteno u svim okolnostima koje su nas zadesile, radili smo i u vreme bombardovanja, pored sveća, a svaku smrt u bolnici preživljavamo zajedno", navela je Lazović.

Poznatog kraljevačkog hirurga ZC "Studenica" dr Slobodana Lukića (66), ubio je 4. maja nezadovoljni pacijent Budimir Milosavljević.

Ubistvo se se dogodio u Ulici Vojvode Stepe ispred zgrade u kojoj je hirurg stanovao, a nakon što je usmrtio lekara, Milosavljević je pokušao da izvrši samoubistvo, ali su ga u tome sprečili prolaznici.

Vladika Jovan: Živeo je da usreći druge

- Ovo mi je jedan od najtežih govora. Šta da kažem o čoveku koji je bio bolji od mene, koji je živeo da bi usrećio druge.

Draga porodico, čuvajte u sebi ono što je u vas ulivao Dane, ljubav, veru, nadu, hrabrost... Na mrtvom labudu se tek vidi kolika su mu krila - kroz plač je rekao episkop šumadijski Jovan.

Rođaka: Nisi dočekao da odeš u penziju i da prošetaš unuka Jakova

Od doktora se u ime porodice oprostila rođaka

- Nisi dočekao da odeš u penziju i da sa svojom Danom šetaš unuka Jakova. Uvek ćemo paziti na tvoju majku, ženu i decu kao što si ti pazio na nas. Uvek si nas okupljao i držao zajedno, bio si nam uzor i oslonac, uvek ćemo čuvati uspomenu na tebe - rekla je kroz suze.

Dok su kovčeg s telom spuštali u raku, majka ubijenog doktora rukama je prekrila lice i jaukala na sav glas, dok su Slobodanovi sinovi pridržavali majku Dragicu, iznemoglu od tuge i boli.Z. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track