SLUČAJ GALENIKA: Ovo su imena uhapšenih u malverzaciji
Foto: Nemanja Pančić

Saopštenje MUP

SLUČAJ GALENIKA: Ovo su imena uhapšenih u malverzaciji

Crna Hronika -
Osam osoba lišeno slobode zbog sumnje da su u su izvršilaštvu uradili više krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica i oštetili preduzeće "Galenika" za oko 75 miliona evra

Osam osoba danas je lišeno slobode zbog sumnje da su u su izvršilaštvu uradili više krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica i oštetili preduzeće "Galenika" za oko 75 miliona evra, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se dodaje, slobode su lišeni bivši generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjanović (60), predsednik Upravnog odbora "Galenike" Dejan Backović (39), bivši generalni direktor i predsednik UO "Velefarma" Dragoljub Vučićević (66) i pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove "Galenike" Dragan Šebrek (56).Slobode su lišeni i direktor marketinga u "Velefarmu" Rade Lazarević (45), direktor i ovlašćeno lice za zastupanje te kompanije Momir Vuković (64), rukovodilac upravljanja finansijskim sredstvima „Velefarma“ Ljubica Kapor (58) i direktorka računovodstva "Velefarma" Tatjana Vučetić (57).

Za osumničenim direktorom Direkcije finansijskih poslova „Velefarma“ i licem ovlašćenim za zastupanje Privrednog društva „Velefarm VFB“ d.o.o Miroslavom Milovanovićem (60) intenzivno se traga.

Osumnjičeni su, kako se navodi, od novembra 2008. do kraja 2012. godine, u nameri pribavljanja imovinske koristi privrednim društvima koja su poslovala u okviru „Velefarm a.d. holding kompanije“ iz Beograda i Dragoljubu Vučićeviću, oštetili privredno društvo "Galenika" za oko 75 miliona evra.

Postoje osnovi sumnje da je u navedenom periodu "Galenika" a.d. isporučila robu „Velefarm a.d. Holding kompaniji“ u navedenom iznosu, a kao sredstvo obezbeđenja plaćanja izdate su menice. Te menice je „Galenika“ a.d., najpre eskontovala, a zatim su one po regresnom pravu po dospeću menice na naplatu, naplaćivane sa računa „Galenike“, po odobrenju osumnjičenih Ognjenovića i Šebreka.

Strukturu navedene štete čine redovna potraživanja po osnovu isporučene robe, izdatih, a neplaćenih faktura u iznosu većem od šest milijardi dinara, potraživanja po osnovu kamate i zatezne kamate koje su poslovne banke naplatile od „Galenika“ a.d., u iznosu od 1,37 milijardi dinara i jemstvo dato „Velefarm a.d. Holding kompaniji“ u iznosu većem od 250 miliona dinara. Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni Vučićević, Milovanović, Lazarević, Vuković, Vučetić i Kapor u navedenom periodu, u vreme blokade računa „Velefarm VFB“ d.o.o. izdali 102 menice u iznosu većem od 2,5 milijardi dinara „Galenici“, na ime isporučene, a neplaćene robe koja su metodom zamene novim menicama sa kasnijim rokovima dospeća ostala nenaplaćena jer je nad dužnikom pokrenut stečajni postupak zbog neprekidne blokade računa.

Pozivajući se na zaključeni moratorijum iz februara 2011. godine, po nalogu osumnjičenog Backovića, odgovorna lica „Galenike“, povukla su sa naplate menice u iznosu većem od 947 miliona dinara, od čega su iz prinudne naplate NBS povučene menice u iznosu nešto većem od 311 miliona dinara.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Takođe, po nalogu osumnjičenog Backovića, potpisan je ugovor kojim je "Galenika" a.d. pristupila dugu odnosno postala solidarni dužnik po kreditu koji je od „Unikredit Banke Srbije“ a.d. Beograd odobren „Velefarm a.d. Holding kompaniji“ u iznosu od 2,246 miliona evra. Taj iznos je, zbog nedostatka sredstava na računu „Velefarma“, isplaćen u celosti sa računa „Galenike“ sredstvima odobrenim na osnovu garancije Vlade Srbije.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, radi saslušanja biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu. Akciju su sproveli policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, u saradnji sa pripadnicima Sektora poreske policije i Tužilaštva za organizovani kriminal iz Beograda, a u nastavku akcije na suzbijanju korupcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track