ZAVRŠENO SASLUŠANJE: Mesec dana pritvora za utajivače poreza!
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Specijalni sud

ZAVRŠENO SASLUŠANJE: Mesec dana pritvora za utajivače poreza!

Crna Hronika -
Pritvor im je određen zbog opasnosti od bekstva, kao i bojazni da bi boravkom na slobodi mogli da uticu na svedoke ili da ponove krivično delo, rekla je portparol suda Dušica Ristić

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu odredio je danas, na predlog tužilaštva za organizovani kriminal pritvor do 30 dana za osam osumnjičenih pripadnika organizovane kriminale grupe koja je mahinacijama sa robnim rezervama oštetila državni budžet za tri miliona evra, a sebi pribavila imovinsku korist od oko 1.7 miliona evra.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bekstva, kao i bojazni da bi boravkom na slobodi mogli da uticu na svedoke ili da ponove krivično delo, rekla je portparol suda Dušica Ristić.

Prema njenim recicma, jednom osumnjičenom sudija za prethodni postupak je odredio meru zabrane napuštanja boravišta.

Ova grupa, tačnije njenih 18 pripadnika uhapšeno je u sredu, a policija je tada saospstila da se traga za još nekoliko osoba.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv 18 osumnjičenih da su od aprila 2009. gdo aprila 2012. godine izvršili krivično delo poreska utaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Ta grupa se tereti, jer je osnovala više privrednih društava a nakon toga sačinjavenjam falsifikovane dokumencacije omogućila izbegavanje plaćanja poreskih obaveza većem broju preduzeća koja su se bavila prometom sekundarnih sirovina.Sumnja se da je ta organizovana kriminalna grupa za sebe pribavila imovinsku korist od oko 190 milina dinara s obzirom da je svoje usluge naplaćivala zainteresovanim privrednim društvima.

Organizator posla bio je vlasnik privrednog društva PVM iz Novog Sada Vladimir Ivanović.Sumnja se da je on od jula 2009. godine organizovao pravljenje i upotrebu lažnih isprava i računa o navodnom prometu dobara i usluga.Osumnjičeni su vršili nezakonite uplate i isplate i na crno kupovali sekundarne sirovine od fizičkih lica za gotov novac i na taj način izbegavali plaćanje poreza na dodatu vrednost.Istraga se vodi osim Ivanovića i protiv Boška Golubovića, Nenada Cvetkovića, Danijele Jančića, Svetlane Vuksanović, Milorada Deletića, Dušana Golubovića, Miodraga Golubovića, Pavla Bošnjaka, Bojana Džabasana, Božidara Đorđevića, Marinka Simonovića, Bajka Perovića, Slobodana Žigića, Stefana Kuljančića, Roberta Petera, Igora Melnika i Aleksandra Đorđevića.Istraga će biti spovedena i protiv Vladimira Ivanovića, Boška Golubovića, Danijele Jančić, Svetlane Vuksanović, Miodraga Golubovića, Milorada Deletića, Marinka Simonovića, Sandre Pletl, Bajka Perovića i Slobodana Žigića protiv kojih je Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije podiglo optužnicu koja je u međuvremenu potvrđena, a za kraj juna je zakazano pripremno ročište.

Ova istraga obuhvata krivična dela te grupe koja su naknadno otkrivena.Prema podacima Poreske uprave preduzeća koja je osnovala ova organizovana kriminalna grupa nalazi se među najvećim dužnicima.Policija je u sredu saopštila da se traga za još sedam osumnjičenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track