UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Saslušan Dragan Kojadinović!
Foto: Dado Djilas

Istraga

UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Saslušan Dragan Kojadinović!

Crna Hronika -
Kojadinović je rekao da je zadovoljan što je ova vlast razrešila to ubistvo, iako mu je žao što to nije učinila ona vlast u kojoj je on bio.On je napomenuo da je saslušan na poziv tužioca a ne odbrane

BEOGRAD - Pred tužilaštvom za organizovani kriminal svedočio je nekadašnji glavni i odgovorni urednik Studija B Dragan Kojadinović bude saslušan kao svedok u istrazi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.

On je na saslušaju u Tužilaštvu za organizovani kriminal davao iskaz oko sat vremena, nakon čega se nakratko obratio novinarima koji su ga čekali ispred Specijalnog suda.

Istraga je službena tajna i njegovo svedočenje bilo je zatvoreno za javnost, a detalji iskaza se neće objavljivati.

Kojadinović je rekao da je zadovoljan što je ova vlast razrešila to ubistvo, iako mu je žao što to nije učinila ona vlast u kojoj je on bio.On je napomenuo da je saslušan na poziv tužioca a ne odbrane kako je to negde objavljeno u medijima.

On je napomenuo da se nada da će uskoro biti poznate sve okolnosti tog ubistva.Preneo je novinarima da je pred tuzizocem govorio o svojim saznanjima jer je , kako je naveo, Studio B bio prvi i jedini medij koji je tog dana objavio da je Ćuruvija ubijen, a tek nekoliko dana i drugi mediji.

"Govorio sam i o okolnostima u kojima je tako nešto moglo da se dogodi, s osvrtom na Zakon o javnom informisanju iz 1998. godine, koji je praktično bio početak najžećeg progona nezavisnih novinara u ovoj zemlji, i koji je prethodio i drugim zločinima a ne samo ovom", rekao je Kojadinović.

Podsetimo njegovo saslušanje planirano je za popodne, a kako je istraga službena tajna njegovo svedočenje biće zatvoreno za javnost, a detalji iskaza se neće objavljivati. Za sredu je planirano da svedoči nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, čije je saslušanje predložila odbrana osumnjičenih u tom predmetu.

On je poslednji svedok u toj istrazi nakon čijeg ispitivanja će tužilaštvo doneti odluku da li će podići optužnicu protiv osumnjičenih.

Za umešanost u ubistvo Ćuruvije sumnjiče se četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti, odnosno tužilaštvo vodi istragu protiv tadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića, kao i bivših pripadnika DB-a Milana Radonjića, Ratka Romića kao i Miroslava Kuraka. Marković je u zatvoru u Požžarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna poternica, dok su Romić i Radonjić uhapššeni 13. januara od kada se nalaze u pritvoru.

Istraga je počela u januaru ove godine i tokom nje je saslušano nekolikodesetina bivših pripadnika DB-a, porodica ubijenog novinara, pripadnici zemunskog klana.Ključni svedok u ovoj istrazi je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji u požžarevačkom zatvoru izdržžava kaznu od 40 godina zatvora, kao i jošš dva lica čiji identitet nije saopššten iz bezbednosnih razloga.

Ulemek je o ubistvu Ćuruvije progovorio tek početkom ove godine i istražžnim organima dao podatke koji su pomogli rasvetljavanje tog slučaja.

Odmah po pokretanju istrage u januaru tužžilac Radisavljević rekao je da će o povezanosti vrha tadaššnje vlasti sa ubistvom Ćuruvije i eventualnim nalogodavcima ubistva, čiji je motiv politički, pokazati istraga.

Ćuruvija je ubijen u jeku NATO bombardovanja, a ubice su na njega ispalile 17 metaka, a zatim ga overile i jednim pucnjem u glavu. Na vlasti u Srbiji tada je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapššen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Viššem sudu u Beogradu za pomaganje u pokuššaju ubistva Drašškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naložženo je novo suđenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track