OFICIRI VS NAMEŠTALI TENDERE: Omogućavali poslove po privilegovanim uslovima
Foto: Beta Ap

U akcijama u Beogradu, Staroj Pazovi i Nišu uhapšeno 13 osoba

OFICIRI VS NAMEŠTALI TENDERE: Omogućavali poslove po privilegovanim uslovima

Crna Hronika -
Privilegije D. M. (47) kao predsednik komisije za prodaju viškova naoružanja omogućio privatnim firmama da po nižim cenama dobiju željenu robu

BEOGRAD - Potpukovnik Vojske Srbije D. M. (47), referent za prodaju naoružanja i vojne opreme u Drugom odeljenju Ministarstva odbrane, i penzionisani oficir D. R. (57), sada zaposlen u firmi „CPR impeks“, uhapšeni su zbog sumnje da su privatnim firmama nameštali tendere i tako im omogućili da nezakonito steknu više od 12 miliona dinara.Pored dvojice oficira, policija je uhapsila i P. C. (34), direktora firme „CPR impeks“ Beograd, Đ. V. (66), direktora firme „Tehnoremont“ Temerin, S. B. (26), direktora „Auto-importa“ Gornji Milanovac, i R. B. (51), zaposleni u ovoj firmi. Akcija je izvedena u saradnji policije, VBA i Višeg tužilaštva.Neposredne pogodbe- Sumnja se da je D. M. kao predsednik komisije za prodaju viškova naoružanja i opreme Vojske Srbije u dogovoru sa ostalim osumnjičenima od 2011. do 2013. na tenderima favorizovao firme „CPR impeks“ Beograd, „Tehnoremont“ Temerin i „Auto-import“ Gornji Milanovac - kažu iz policije.Kako se navodi, potpukovnik D. M. omogućio je da ova preduzeća po nižim cenama dobiju vojnu opremu i naoružanje.- On je predstavnicima favorizovanih firmi zakazivao poslednje termine na neposrednim pogodbama koje su održavane u okviru tendera i tajno ih obaveštavao o ponudama ostalih učesnika na tenderu - objašnjavaju iz policije.Tako je potpukovnik D. M. trima firmama omogućio da dobiju poslove po privilegovanim uslovima.Pritvor do 48 sati- Ovakvim zloupotrebama ta tri preduzeća ostvarila su korist od 12,4 miliona dinara - kažu iz MUP. Osumnjičenim oficirima Vojske Srbije i četvorici civila određen je pritvor do 48 sati.

Ministar GašićVBA DOSTAVILA INFORMACIJEMinistar odbrane Bratislav Gašić izjavio je povodom privođenja dvojice oficira da se Vojska, bez obzira na to što je ovih dana usredsređena na sanaciju poplavljenih područja, bavi i drugim stvarima.- Važno je istaći da je na osnovu informacija koje je dostavila VBA otkrivena ova zloupotreba - rekao je Gašić za Kurir.

Hronologija- februar 2009 - Uhapšen Goran Mojović, vojni penzioner, zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je vršila zloupotrebe u vezi s dodelom vojnih stanova. Osim Mojovića, tada je uhapšeno još 15 bivših i aktivnih članova VS, a u aprilu iste godine uhapšeno je još šest pripadnika vojske, među kojima je bio i Miroslav Radovanović, tadašnji načelnik neuropsihijatrijske klinike na VMA. Sumnja se da je ova kriminalna grupa nezakonito zaradila više od 45 miliona dinara, a na nelegalan način stanove je dobilo više od 15 osoba.- oktobar 2013 - Tajno su uhapšeni penzionisani generali VS Radivoj Vukobradović i Milan Stanimirović zbog sumnje da su prilikom nabavke novog sistema za veze 2006. i 2007. oštetili VS. Ministarstvo odbrane tada je raspisalo dva tendera za nabavku opreme, a posao za isporuku radio-sistema vrednosti pet miliona evra dobila je francuska firma „Tales“, kao i posao nabavke komunikacionog sistema vrednog 12,8 miliona evra, iako je njihova ponuda bila nepovoljnija od ponude izraelske firme „Tadiran“ i norveškog „Konsberga“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track