SUDIJI DEMOLIRAN AUTO: Prete mi, a policija ne želi da me zaštiti
Foto: Kurir Štampano

Napad na pravdu

SUDIJI DEMOLIRAN AUTO: Prete mi, a policija ne želi da me zaštiti

Crna Hronika -
Očekivala sam da će mi policija makar poslati učestalije patrole oko zgrade, ali to se nije desilo, kaže sudija Osnovnog suda Gordana Bošković

PARAĆIN - Gordani Bošković, sudiji Osnovnog suda u Paraćinu, pre mesec dana nepoznati napadač je demolirao auto, a policija do danas nije uhapsila izvršioca i naručioca napada. Sudija Bošković smatra da je pretnja povezana s poslom kojim se bavi i ističe da su joj u policiji odgovorili da ne mogu da joj garantuju bezbednost.Kako smo saznali, napad se dogodio 2. maja rano ujutru, na parkingu zgrade u kojoj Gordana stanuje s dvoje dece. Prema operativnim saznanjima, sumnja se da je automobil demoliran po nalogu lokalnog kriminalca, kog je sudija kaznila sa 1,8 godina zatvora zato što je kod njega nađen čitav arsenal pušaka, pištolja, municije i bombi.Pretnje brata u sudnici- Prilikom izricanja presude njegov brat bio je veoma besan, vikao je na sudiju: „Na šta ovo liči? Šta je ovo? Kakva je ovo presuda?“ Vređao je i lupio vrata sudnice. Inače, taj čovek ranije je osuđen na tri i po godina zatvora zbog trgovine narkoticima, ali ta presuda još uvek nije pravosnažna - kaže za Kurir sagovornik iz istrage.Gordana Bošković kaže da je bila užasnuta i preplašena kad je videla potpuno slupanu „opel korsu“.- Pozvala sam policiju koja je odmah obavila uviđaj. Kad su završili, rekli su mi da nikom ne govorim o ovome da ne bih ugrozila istragu. Od prvog trenutka bilo mi je jasno da je to upozorenje zbog posla kojima se bavim, ali ni sad ne znam o kome se radi - priča sudija Bošković. Poslušala je policiju i nikome nije rekla ni reč sve dok nije shvatila da vreme prolazi, a da počinilac nije uhapšen. Strah da je razbijen auto samo upozorenje pred napad rastao je svakog dana.Nemoć i strah- Osetila sam užasnu nemoć, strah i nezaštićenost. Bilo mi je još gore kad sam pitala inspektora šta će nakon ovoga biti sa mnom i da li sam bezbedna od novog napada, a on mi je na to odgovorio da niko ne može da mi garantuje bezbednost - kaže Gordana, i dodaje da se obratila i predsednici suda, očekujući da će ona obavestiti Visoki savet sudstva i Ministarstvo pravde i ponuditi joj obezbeđenje, ali da to ona nije uradila.- Očekivala sam da će mi policija makar poslati učestalije patrole oko zgrade, dok se to ne reši, ali se ni to nije dogodilo. Nakon toga me više niko nije pozvao, sve je utihnulo i niko me nije obavestio o tome da li su na tragu napadačima - kaže sudija Bošković.

Slučaj iz KnjaževcaSUDIJA UBIJEN BOMBOMDragiša Cvejić (46), predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu, ubijen je marta 2008, kad je na kapiji njegove porodične kuće u Ulici Koste Racina broj 5 aktivirana eksplozivna naprava. Zbog sumnje da je počinio zločin uhapšen je Ivan Stojadinović. Navodni motiv ubistva bilo je Stojadinovićevo nezadovoljstvo presudom koju je doneo Cvejić. Inače, sudiji Cvejiću je pre ubistva prećeno i upozoravan je.

Predsednik sudaPOLICIJA RADI NA SLUČAJUIrena Spasić, predsednik Osnovnog suda u Paraćinu, kaže da joj je sudija Bošković ispričala šta se dogodilo i da je ona o tome odmah obavestila tužilaštvo i policiju.- Sudiju Bošković je to mnogo uplašilo, kao što bi svakog uostalom. Ja sam zatražila informacije o tome i rekli su mi da je pretkrivični postupak u toku, što znači da policija radi na tome. Pre dva-tri dana sam ponovo zatražila od tužilaštva da me izveste ima li šta novo u tom postupku, ali od njih nisam dobila povratnu informaciju - kaže Irena Spasić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track