Najnovije vesti

Organizator ubistva Brisa Tatona tajno izručen iz Španije!
Foto: Tanjug Rade Perlić

Kurir saznaje: Đorđe Prelić (29), vođa navijačke grupe Alkatraz u Srbiji

Organizator ubistva Brisa Tatona tajno izručen iz Španije!

Crna Hronika
U rukama srpskog pravosuđa: Vođa navijačke grupe Alkatraz smešten u Centralni zatvor posle nešto više od godinu dana ekstradicionog pritvora u Barseloni

BEOGRAD - Đorđe Prelić (29), vođa navijačke grupe Alkatraz - koji je, kao organizator grupe koja je ubila francuskog državljani Brisa Tatona (28), osuđen na 15 godina zatvora - izručen je Srbiji! Kako Kurir ekskluzivno saznaje, Prelić je iz Barselone, gde je bio uhapšen, prebačen avionom i odmah je smešten u ćeliju Centralnog zatvora!- Izručenje Prelića iz Španije izvedeno je u najvećoj tajnosti i za nju je znao mali broj ljudi. On je sve vreme bio pod nadzorom policije, koja ga je i sprovela do pritvora - otkriva izvor Kurira.Savest mu je čista?!Bris Taton je, da podsetimo, brutalno pretučen u centru Beograda 17. septembra 2009. godine, uoči fudbalske utakmice Partizan - Tuluz. Desetak dana kasnije francuski navijač je preminuo u bolnici. Od toga dana Đorđe Prelić je bio u bekstvu, sve dok krajem februara prošle godine nije uhapšen u blizini Barselone.

Uhapšen prošle godine... Đorđe Prelić
Uhapšen prošle godine... Đorđe Prelić

Kad su mu stavljene lisice na ruke u Španiji, gde je uhapšen zbog ugrožavanja javnog zdravlja, otuđenja vozila i korišćenja lažnih dokumenata, Prelić se, navodno, najpre izjasnio kao državljanin Češke. Međutim, kad ga je policija privela u stanicu, on je priznao da je državljanin Srbije, u kojoj ima „problem zbog ubistva“. Posle hapšenja Prelića španske vlasti su na osnovu otisaka prstiju potvrdile njegov identitet, a Ministarstvo pravde je zatražilo Prelićevo izručenje Srbiji, pošto je na snazi bila poternica.Inače, tokom boravka u španskom zatvoru Đorđe Prelić se oglasio u jednom beogradskom dnevniku i odbacio navode da je organizovao Tatonovo ubistvo.- Savest mi je čista, mirno spavam, a morao sam da pobegnem zbog svakodnevnih pretnji - poručio je tada. Prelić se, prema nezvaničnim informacijama, neko vreme krio u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a potom u Holandiji i Belgiji. Pošto je izručen Srbiji, on ima pravo da traži ponavljanje suđenja.Osuđen u odsustvu- Budući da je pred Višim sudom u Beogradu osuđen u odsustvu, on ima pravo da podnese zahtev za ponavljanje postupka, a odluku o tome donosi krivično vanraspravno veće - potvrđeno je iz tog suda.Prvostepenom presudom on je bio osuđen na 35 godina, ali je tu kaznu umanjio Apelacioni sud, koji je vođu navijača Alkatraza osudio na 15 godina zatvora.

Jedan na slobodiU BEKSTVU SAMO PUZIGAĆAPresudom Apelacionog suda osuđeno je 14 navijača koji su učestvovali u brutalnom premlaćivanju Brisa Tatona. Neki od njih već su odslužili kazne, a u bekstvu je još samo Dejan Puzigaća, koji je pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora. Viši sud je pre nekoliko dana odbio zahtev njegovog advokata za ponavljanje postupka.

KAZNEVišegodišnje robije za Tatonovo ubistvo- Đorđe Prelić - 15 godina- Dejan Puzigaća - 14 godina- Ljubomir Marković - 13 godina- Ivan Grković - 13 godina- Branimir Četnik - osam godina i šest meseci- Ivan Suvajac - osam godina i šest meseci- Milan Vujović - osam godina- Jovan Karbić - sedam godina- Dragan Tomasović - sedam godina- Stefan Veličković - sedam godina- Milan Tarlać - sedam godina- Bojan Matijević - sedam godina- Stepa Petrović - četiri godine- Dejan Stanković - četiri godine- Vladimir Bošković - uslovna kazna

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...