SVEDOČENJE ŽARKA KORAĆA: JSO je izvršila oružanu pobunu, a ne protest!

Suđenje za pobunu Crvenih beretki

SVEDOČENJE ŽARKA KORAĆA: JSO je izvršila oružanu pobunu, a ne protest!

Crna Hronika -
Kada vojna ili policijska jedinica izađe na ulicu sa oružjem i traži smenu svog ministra, to je pobuna", rekao je Korać i upitao zašto bi JSO, koja je imala oko 150 pripadnika, imala preča prava da traži smenu ministra u odnosu na 32.000 pripadnika MUP-a koji to nisu učinili

BEOGRAD - Pripadnici Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001. izvršili su oružanu pobunu, a tog mišljenja je bio i premijer Srbije Zoran Đinđić, izjavio je danas potpredsednik tadašnje vlade Žarko Korać.

On je, svedočeći u nastavku suđenja za oružanu pobunu bivšem komandantu JSO Miloradu Ulemeku i još sedmorici pripadnika te jedinice, danas Specijalnim sudom u Beogradu rekao da je taj čin pripadnika JSO bila otvorena demonstracija sile koja nije bila prihvatljiva.

Prema njegovim rečima, tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić, ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, načelnik državne bezbednosti Goran Petrović, policijski general Sreten Lukić i on, na sastanku koji su održali u Ministarstvu unutrašnjih poslova okarakterisali su ponašanje JSO kao oružanu pobunu.

"Na sastanku u MUP-u nije kategorički rečeno da je reč o oružanoj pobuni, ali to je bilo Đinđićevo i moje mišljenje i taj stav je provejavao tim sastankom", objasnio je Korać.

Na pitanje Ulemeka da li smatra da je JSO mogla da izvrši državni udar, Korać je odgovorio da smatra da je pobuna već tada bila državni udar.

"Kada vojna ili policijska jedinica izađe na ulicu sa oružjem i traži smenu svog ministra, to je pobuna", rekao je Korać i upitao zašto bi JSO, koja je imala oko 150 pripadnika, imala preča prava da traži smenu ministra u odnosu na 32.000 pripadnika MUP-a koji to nisu učinili.

Na konstataciju bivšeg komandanta JSO Zvezdana Jovanovića da je Đinđić na 62. sednici vlade bio decidan da ne postoji druga pozadina osim zahteva za smenom ministra policije i donošenja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, Korać je istakao da postoji razlika između političkih izjava i realnosti.

"Premijer je morao da amortizuje štetu, jer to što govori ne znači da to i misli. On, ja i drugi smo taj protest videli kao oružanu pobunu", rekao je Korać.Kako je objasnio, Đinđić nije smeo da pristane na smenu Mihajlovića, već samo na kompromis, odnosno smenu načelnika i zamenika DB-a, jer bi u protivnom doživeo "potpuni politički poraz".

"Pošto su pripadnici JSO tražili ostavku Mihajlovića, Đinđić mi je rekao da njemu niko ne može da smenjuje ministre i da, ukoliko bi usvojio taj zahtev, da bi to značilo da JSO ima vlast u zemlji", rekao je Korać.Osim Ulemeka i Jovanovića, za pobunu su optuženi i bivši komandant JSO Dušan Maričić, kao i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Potić i Mićo Petraković i svima se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput - prvi put 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja