OVAKO VIDE ALKOHOLIČARI: Policajci sa Novosađanima probali pijane naočare!
Foto: Sladjana Stojanovic

Kada pijem ne vozim

OVAKO VIDE ALKOHOLIČARI: Policajci sa Novosađanima probali pijane naočare!

Crna Hronika -
Zbog lažne sigurnosti vozači sami sebe ubede da mogu da sednu za volan, što je najčešće uzrok saobaćajnih nezgoda
1 / 11 Foto: Sladjana Stojanovic

NOVI SAD – Kada pijem ne vozim!

Novosađani su imali priliku, u akciji “Kada pijem ne vozim”, da osete kako izgleda vožnja u pijanom stanju, uz pomoć “Pijanih naočara” i to od 1,5, 2,0 i 2,5 promila alkohola.

- Namera nam je bila da se građani na ličnom primeru uvere kako alkohol smanjuje preciznost pokreta i kontrolu motoričkih sposobnosti koje su važne za vožnju – kaže Nenad Ljubišić, predsednik Strukovnog udruženja policije.

Oni koji su isprobali pijane naočare, a i koji su posmatrali, bilo im je neverovatno kako udaraju u postavljane čuneve i nemogu da zadrže željeni pravac.

- Pijane naočare kada stavite vid vam je zamagljen, dupla slika se pojavljuje i ne vidite jasno situaciju na putu. I ne smao da ne vidite šta vam je na putu, već kada stavite naočare, jedva otključate svoj automobil, a kamoli da sednete da vozite pod tim dejstvom alkohola. Jednostavno, prikazano je i samo rukovanje, uzimanje hemisjke olovke, što građanima koji su stavili naočare nije išlo na ruku - kaže Nataša Tomić.

Zbog lažne sigurnosti vozači sami sebe ubede da mogu da sednu za volanom, što je najčešće uzrok saobaćajnih nezgoda.

-Za period od 2010 – 2013. godine, samo u Novom Sadu otkriveno je 17,310 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, od kojih je najviše vozača strijih od 26 godina života.Samo je u prva tri meseca 2014. godine otkriveno 543 prekršaja vožnje pod dejstvom alkohola. Broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile na području Novog Sada, a u kojima je uzrok nezgode vožnja pod dejstvom alkohola za period od 2010.godine do 2013. godine bilo je 1384, u kojima je 833 lica povređeno, dok je 21 lice izgubilo život – kaže Ljubišić, čije je Strukovno udruženje policije bilo organizator ove veoma posećene akcije.

Akciju je podržao i prisustvao član Gradskog veća za saobraćaj i puteve, Nemanja Vukčević

- Nažalost, svedoci smo sve većeg broja teških saobraćajnih nesreća izazvanih vožnjom pod dejstvom alkohola i ova akcija je idealna prilika da se svi građani uvere uz pomoć simulacije kako i koliko su smanjene sposobnosti tokom vožnje pod dejstvom te supstance - rekao je Nemanja Vukčević i dodao da će Grad Novi Sad uvek podržavati akcije koje imaju za cilj promociju bezbednosti u saobraćaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja