KONAČNO POLAŽE RAČUNE: Čumeta više nema ko da štiti u policiji!
Foto: Kurir Štampano

Istraga o poslovima zaštićenog svedoka

KONAČNO POLAŽE RAČUNE: Čumeta više nema ko da štiti u policiji!

Crna Hronika -
Policija godinama nije istraživala Ljubišu Buhu Čumeta jer je imao moćne prijatelje. Njegova imovina u međuvremenu je višestruko uvećana

BEOGRAD - Svedok-saradnik Ljubiša Buha Čume, koji je godinama bio zaštićen poput belog medveda, više nije nedodirljiv! Policija uveliko vodi istragu o tome na koji način se Čume obogatio i višestruko uvećao imovinu u poslednjih deset godina.Slučajno ili ne, otvaranje ove istrage poklopilo se s nedavnom smenom Rodoljuba Milovića, bivšeg načelnika UKP MUP Srbije.Niko ga nije proveravao- U najmanju ruku je neobično to što Buhu svih ovih godina niko nije kontrolisao niti proveravao. Nikome iz vrha MUP nije palo na pamet - ili možda nisu smeli ili hteli - da provere na koji način je Čume došao do novca, da li se bavio zakonitim poslovima, kao i da se ispita poreklo njegove imovine. A zna se da je ona enormno uvećana tokom godina - navodi izvor Kurira iz MUP.Kako sada stvari stoje, Buha više nema zaštitu koju ju je uživao, pa se očekuje da svi njegovi poslovi i ono o čemu se godinama ćutalo izađe na videlo.- Zna se da je Čume povremeno dolazio u Palatu Srbija, gde je sedište MUP. Zašto i kod koga je sve išao, takođe treba da se utvrdi. Priča se da je više puta prijavljivan zbog zelenašenja, iznude, nasilničkog ponašanja, ali da nijedan od tih slučajeva nije procesuiran. Ta vremena su, međutim, prošla i Buha će odgovarati ako se nađu dokazi da je kršio zakon - kaže naš sagovornik.Rekonstruiše puteveBuha se, podsetimo, u medijima više puta pominjao kao akter različitih afera, pa se tako pisalo da je kupio fakultet, da je vlasnik pojedinih firmi, kao i da se bavi rekonstrukcijom puteva.- Sad se pominje i da su mu nameštali tendere kako bi njegova firma radila rekonstrukciju puta, rekao je izvor Kurira. Kako su mediji pisali, Čume je zbog izgubljenog posla na severnom kraku Koridora 10 navodno šamarao tadašnjeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića.

Rodoljub Milović
Rodoljub Milović

Dali mu obezbeđenjeODLASCI KOD MILOVIĆALjubiša Buha je nedavno izjavio da je u proteklih mesec dana tri puta išao na razgovor kod Rodoljuba Milovića. On je jedno vreme bio ostao bez službenog obezbeđenja, koje mu je dodeljeno kao svedoku-saradniku, ali je, kako je sam rekao, u međuvremenu dobio zaštitu pripadnika UKP.

Direktor policijeVELJOVIĆ NE ODGOVARAReporteri Kurira pokušali su juče da stupe u kontakt s direktorom policije Miloradom Veljovićem, koji je privremeno na čelu UKP, kako bismo čuli njegov komentar u vezi s istragom koja se vodi protiv Čumeta, ali se on nije javljao na telefon niti je odgovarao na naše poruke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track