Vukčević: Vreme za odluku o optužnici za slučaj žuta kuća
Foto: Nebojša Mandić

Postoje dokazi

Vukčević: Vreme za odluku o optužnici za slučaj žuta kuća

Crna Hronika -
Dokazi koje smo prikupili govore da je bilo ratnih zločina, ali nismo došli do izvršilaca. Mi smo definisali postojanje krivičnog dela ratnih zločina, ali nismo mogli da utvrdimo da li je baš došlo do trgovine organima, rekao je tužilac za ratne zločine

BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je istraga o trgovini organima na Kosovu i Metohiji - slučaju žuta kuća, došla do kraja i da sada treba da se odluči da li će optužnica biti podignuta ili će se odustati od nje, poručivši da dokazi koje ima Srbija govore o postojanju ratnih zločina.

"Dokazi koje smo prikupili govore da je bilo ratnih zločina, ali nismo došli do izvršilaca. Mi smo definisali postojanje krivičnog dela ratnih zločina, ali nismo mogli da utvrdimo da li je baš došlo do trgovine organima", rekao je Vukčević.

On je dodao da su pokušali sa albanskim kolegama da ostvare saradnju i pristupe lokacijama za koje su sumnjali da su na njima sahranjene žrtve, ali da nisu imali pristup terenu.

Vukčević je rekao da očekuje da će glavni tužilac specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima tokom rata na KiM 1999. godina Klint Vilijamson, koji danas boravi u Beogradu, u narednim danima objaviti rezultate istrage o tom slučaju.

Vukčević je rekao da je tužilaštvo za ratne zločine došlo do podatka da je na tom prostoru nestalo više od 300 osoba nealbanske nacionalnosti.Na pitanje novinara da li zna šta se nalazi u Vilijamsonovom izveštaju Vukčević je rekao da ne zna, ne želeći da pomene ni jedno ime o eventualnim osumnjičenima do kojih je došlo srpsko tužilaštvo.Vukčević i Vilijamson će se sastati danas u 14.30 u Specijalnom sudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track