PRATILI IH DVE GODINE: 40 uhapšenih kosovskih džihadista člnovi Al Nusre i ISIS!

Tragaju za imamima i bezbednosno interesantnim osobama

PRATILI IH DVE GODINE: 40 uhapšenih kosovskih džihadista člnovi Al Nusre i ISIS!

Crna Hronika -
Tokom privođenja džihadista policija je na 60 lokacija pronašli oružje, eksploziv, računare i propagandni materijal Al Nusre i ISIS kao i pasoše i dokaze da su učestvovali u ratovima u Siriji i Iraku

PRIŠTINA - Većina uhapšenih ekstremista na Kosovu učestvovala je u ratovima u Siriji i Iraku i bili su pripadnici terorističkih organizacija Al-Nustra i ISIS (Islamska država Iraka i Sirije) a policija ih je pratila već dve godine, saopšteno je danas na konferenciji za štampu u Prištini.

Konferenciji koju je organizovala kancelraija kosovskog tužioca prisustvovali su tužilac u ovom slučaju Blerim Isufaj, kosovski tužilac Sulj Hodža, Sevdije Morina iz specijalnog tužilaštva i portparol policije Baki Keljani.

Oni su rekli da je istraga mnogo šira i da će biti nastavljena u drugim segmentima i obuhvatiti još lica.Prema njihovim rečima, operacija je bila široka i uključila sve regionalne direktorate policije na KiM.

Realizovano je 60 pretresa i konfiskovano je velika kolicina materjalnih dokaza, oružje svih kalibra, eksploziv, elektronski predmetu, pasoši itd.

Legalne osnove za hapšenja je bilo zbog činjenice da su uhapšeni bili pripadnici organizacija koje je OUN proglasio terorističkim, rečeno je na konferenciji.

Akcija je realizovana bez incidenta, izuzev u dva slučaja kada su članovi porodice sprečili da se okončaju procedure. Inače porodice uhapšenih su većinom sarađivale.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Sevdije Morina rekla je da je pored ovih uhapšenih pod istragom i nekoliko hadžija.

"Imamo i drugih slucajeva potrage za imamima džamija i osobama raznih profila," kazala je ona.

Morina smatra da će uhapšenima biti određen pritvor.

Tužilac u ovom slucaju Blerim Isufaj je rekao da je većina od 40 uhapšenih pripadala grupama ISIS (Islamska država Iraka i Sirije) i AL-NUSRA.

Kosovska policija saopštila je da je rano jutros uhapsila 40 osoba širom Kosova osumnjičenih da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku i da su podržavali terorističke organizacije.

Uhapšene osobe su iz Prištine, Peći, Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Kosovske Mitrovice, a osumnjičeni su uhapšeni nakon procene da njihovo delovanje ugrožava nacionalnu bezbednost i zaštitu ustavnog poretka.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni lišeni slobode na ukupno 60 lokacija širom Kosova pod sumnjom da su počinili krivično delo protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Kosova.

U policijskoj akciji zaplenjen je određeni dokazni materijal uključujući eksplozivna sredstva i oružje, a u policijskom saopštenju se navodi da je 16 lica sa Kosova stradalo u borbama u Siriji i Iraku.

http://www.youtube.com/watch?v=97jBQ1bmPVM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track