SASLUŠANI: Kosovskim ekstremistima pritvor produžen za 48 sati
Foto: Marina Lopičić

Priština

SASLUŠANI: Kosovskim ekstremistima pritvor produžen za 48 sati

Crna Hronika -
Nekoliko privedenih potvrdilo da su išli u Siriju posle poziva kosovskog ministra Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u toj zemlji

PRIŠTINA - U improvizovanom sudu u Prištini, u utorak je saslušano 40 Albanaca, osumnjičenih da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku i podržavali terorističke organizacije.

Osumnjičeni su negirali sve navode tužilaštva, a sudija im je odredio još 48 sati pritvora. Predsednik Osnovnog suda u Prištini Hamdi Ibrahimi je za RTK rekao da do četvrtka neće moći da donese odluka o produženju pritvoru ili drugim merama koje su predviđene zakonom.

Osumnjičeni su, pod velikim merama bezbednosti i u pratnji specijalnih jedinica policije, vraćeni u pritvor.Portal koha.net je ranije, iz izvora unutar improvizovanog suda, naveo da se nekoliko privedenih izjasnilo da su išli u Siriju nakon poziva kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u toj zemlji.

"Nekoliko osumnjičenih je reklo da su otišli u Siriju nakon poziva ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u Siriji", kazao je portalu novinar Mefail Bajkinovci, koji je pratio saslušanja osumnjičenih. Prema ranijim navodima prištinskih medija, samo četvoro od 40 uhapšenih je priznalo da su učestvovali u borbama u Siriji.

Mediji podsećaju da je Hodžaj u aprilu 2012. godine u zgradi kosovske vlade rekao da će "Vlada Kosova još više podržati opoziciju u Siriji". "Mi smo zabrinuti stanjem masovnog kršenja ljudskih prava u Siriji i zaintersovani smo da u budućnosti na neki način podržimo i finansijski opoziciju u Siriji i da svaki zahtev koji ima opozicija Sirije, unutar naših realnih mogućnosti, podržavamo...", rekao je Hodžaj 2012. tokom posete Kosovu delegacije sirijske opozicije.Kosovska policija je u ponedeljak ujutru uhapsila 40 osoba širom Kosova, koje su osumnjičene da su učestvovale u borbama u Siriji i Iraku i da su podržavali terorističke organizacije.

Uhapšene su osobe su iz Prištine, Peći, Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Kosovske Mitrovice, a osumnjičeni su lišeni slobode nakon procene da njihovo delovanje ugrožava bezbednost.

Očekuju se dalja hapšenja ekstremista

Prištinski dnevnik Koha ditore navodi da se narednih dana očekuje hapšenje još najmanje dvadeset ljudi osumnjičenih za terorizam i učešće u borbama u Siriji i Iraku u ogranizacijama Islamska država i Al Nusra, koje su proglašene terorističkim. Po navodima tog dnevnika, među njima su rukovodilac Islamskog pokreta "Baškohu" (Ujedini se) Fuad Ramići i još najmanje četiri imama osumnjičenih za podstrekivanje na mržnju, regrutaciju za borbu u terorističkim organizacijama i druga krivična dela. Ti imami su iz Prištine, Gnjilana i Mitrovice, a sumnja se da imaju direktne veze s teroristickim organizacijama Islamska država i Al Nasra. "Policija Kosova stalno prati osumnjičene. Oni treba da budu uhapšeni ovih dana. Osnovni sud u Prištini je izdao nalog za hapšenje", rekao je izvor tog dnevnika. Policija Kosova je u ponedeljak uhapsila 40 osumnjičenih za učešća u borbama u Siriji i Iraku, a samo četvoro je priznalo da su učestvovali u borbama u Siriji. Kako prenosi portal "Koha.net" nekoliko privedenih se pred tužiocem izjasnilo da su u Siriju otišli nakon izjave kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja 2012. godine da je potrebno pomoći opozicionim snagama u toj zemlji. Uhapšeni su iz Prištine, Peći, Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Mitrovice.(Tanjug/RTK/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track