SPREMNE OPTUŽNICE: Uskoro hapšenje zločinaca OVK
Foto: Reuter

Krivi za brojne zločine nad Srbima

SPREMNE OPTUŽNICE: Uskoro hapšenje zločinaca OVK

Crna Hronika -
Na optužnicama je 11 lidera nekadašnje OVK, dok su preostalih dvanaest Albanci koji se terete za klasična ubistva

BEOGRAD/PRIŠTINA - Prve optužnice za zločine nad Srbima, nealbancima i Albancima koji u vreme sukoba nisu podržavali OVK, već su spremne i na njima će se naći 23 Albanca.

Optužnice će biti podeljene u dve grupe, u jednoj će biti optuženi za zločine protiv Srba, nealbanaca i Albanaca koji nisu podržavali OVK, a na drugoj za trgovinu organima.

Na optužnicama je 11 lidera nekadašnje OVK, dok su preostalih dvanaest Albanci koji se terete za klasična ubistva.

Neki od čelnika OVK biće optuženi po "komandnoj odgovornosti" za period između 1999. i 2001. godine, kada se i dogodilo najviše ubistava Srba i nealbanaca.

Nekolicina Albanaca iz samog vrha OVK biće optužena i za trgovinu organima.

Na optužnici će biti i jedan lekar iz Albanije koji je pomagao u transplantaciji organa i preuzimajući ih na aerodromu u albanskom gradu Fuše Kruje nosio ih van Albanije.

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, albanski grad Fuše Kruje pominje se kao mesto u čijoj je blizini klinika na kojoj su zarobljenicima sa Kosova vađeni organi i potom preprodavani na Zapadu.

Dvanaestorica Albanaca teretiće se za klasična ubistva Srba, ali i ubistva svojih sunarodnika koji su bili članovi Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

Sagovornik iz Prištine kaže i da su neki od optuženih za ubistva Srba, i Albanaca već pristali da budu svedoci saradnici i očekuje se da pruže jako korisne informacije, ali da ima dosta i onih koji se šetaju po Kosovu i Albaniji.

(Blic)

Prema navodima, imena optuženih za sada su tajna. Međutim, na Kosovu već postoji spisak bivših članova OVK koji će se naći na optužnici, ali niko od dobrih poznavalaca prilika na Kosovu nije mogao da potvrdi njegovu autentičnost.

Prema rečima sagovrnika, o imenima je teško govoriti, jer će i vode optužnice zavisiti od toga ko će formirati vladu, sadašnji premijer Hašim Tači ili Ramuš Haradinaj.

Kako stvari sada stoje, Tači više nije tako daleko od formiranja većine kao što je bio pre nekoliko nedelja.

"A ukoliko se to i dogodi, gotovo je sigurno da se njegovo ime neće naći na optužnici. U suprotnom sve je moguće", naveo je sagovornik.

Kada je tužilac Euleksa Klint Vilijamson pokrenuo istragu za zločine nad Srbima, osumnjičeno je više od 100 pripadnika OVK.

Lista je potom smanjena na 70 pripadnika OVK, a sada će na optužnici biti dvadeset tri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track