OČAJNA MAJKA: Slušala sam kako mi deca vrište u plamenu!
Foto: Nemanja Pančić

Potresna ispovest

OČAJNA MAJKA: Slušala sam kako mi deca vrište u plamenu!

Crna Hronika -
Spasla najmlađe dete: Stajala sam ispred i držala Milutina u naručju. Čula sam njihove jauke. Srce mi se cepalo, ali vatra je bila toliko velika da nisam mogla ni da priđem, ispričala je nesrećna žena pre nego što je juče uhapšena
1 / 2 Foto: Nemanja Pančić

BEOGRAD - Čula sam ih kako vrište, moja deca su vrištala iz plamena. Stajala sam ispred i držala Milutina u naručju. Srce mi se cepalo, ali vatra je bila toliko velika da nisam mogla ni da priđem!Ovo je za Kurir, neposredno pre nego što je juče ujutru uhapšena u suzama ispričala Živana Stanković (27), majka troje mališana, Milenka (9), Anđelke (5) i Sanje (3), koji su nastradali u požaru koji je u četvrtak posle ponoći izbio u kartonskoj baraci iza naselja Dr Ivan Ribar, na Novom Beogradu.

Pretpostavlja se da je požar izazvala sveća koju je nesrećna majka ostavila da gori tokom noći.Ima još dvoje deceStankovićeva ima još dvoje dece, šestogodišnjeg Baneta, koji je te večeri spavao kod rođaka preko puta, i najmlađeg, jednoipogodišnjeg Milutina, s kojim je uspela da pobegne iz zapaljene barake. Grčevito stežući dete, Živana je ispričala šta se desilo kobne večeri.- Nije mi bilo dobro, imala sam temperaturu. Večerali smo i uhvatio me je san. Deca su spavala, pa sam i ja zaspala. Sveća je verovatno pala i zapalila papir. U nekom trenutku probudili su me dim i plamen, koji mi je uhvatio bluzu. Bilo je mnogo vruće. Zgrabila sam najmlađe dete i istrčala da zovem pomoć - rekla je izbezumljena žena.

Njen rođak Dejan Ranđelović (31), koji živi preko puta, pokušao je da pomogne.- Samo što sam legao, čuo sam kako Živana cvili. Istrčao sam napolje! Živana je držala Milutina u rukama i vrištala da joj gore deca. Baraka je već bila u plamenu, a do nas je dopirala vriska. Uzeo sam veliku šipku i pokušao da uđem, ali nije bilo šanse. Hteo sam i mokro ćebe da prebacim preko glave i uđem, ali plamen je bio toliko veliki da nisam mogao. Bilo je strašno, gorelo je kao da je neko polio benzinom - priča, gotovo u dahu, Ranđelović i dodaje da je ubrzo utihnula vriska dece zarobljene u baraci.Određen joj pritvorOn ističe da su zvali vatrogasce, ali da im je trebalo vremena da ih nađu.- Kad su stigli, deci više nije bilo pomoći. Baraka je bila napravljena od kartona i drveta, pa je brzo izgorela. Živana nije imala struju niti peć, pa se s vremena na vreme grejala na sveću - rekao je Ranđelović.U Centru za socijalni rad istakli su da su preuzeli brigu o ostaloj maloletnoj deci. Šestogodišnje dete je smešteno u okviru srodničke porodice, a jednoipogodišnji dečak će biti smešten u hraniteljsku porodicu.Živani Stanković je nakon saslušanja određen pritvor do 30 dana. Ona se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, potvrdio je tužilac Boris Pavlović .

Prima socijalnu pomoćPOREKLOM IZ ALEKSINCAŽivana Stanković ima prebivalište u aleksinačkom selu Prćilovica, koje je poznato u celoj Evropi kao mesto odakle se regrutuju prosjaci. U aleksinačkom Centru za socijalni rad potvrdili su da je Stankovićeva sa petoro dece na njihovom spisku socijalno ugroženih.- Ona kao samohrana majka petoro dece prima socijalnu pomoć od 14.276 dinara, ali mi znamo da se ona, kao i ostali iz tog sela bave prosjačenjem - kažu u ovoj ustanovi.(M. M.)

Zaštitnik građanaNESREĆA JE MORALA DA SE IZBEGNESaša Janković, zaštitnik građana, rekao je da nije dovoljno izražavati tugu zbog stradanja troje dece, već se „moramo upitati da li se nesreća mogla izbeći“.- Tragedija je još jedna bolna opomena o položaju Roma u neformalnim naseljima, koja vapi za konkretnim merama na unapređenju uslova stanovanja i života, te najranjivije grupe ljudi u Srbiji. Ignorisanje nehumanih uslova života znači i veliki deo odgovornosti države i lokalne zajednice za svaku nesreću koja se desi, pa i za ovu - navodi Janković.

VatrogasciBARAKA BRZO IZGORELARade Milošević, načelnik Uprave za vanredne situacije Beograda, kaže za Kurir da je u požaru izgorela baraka od drveta i kartona površine oko 20 kvadratnih metara.- Na lice mesta ubrzo su stigle dve ekipe sa osam vatrogasaca, koji su lokalizovali požar. Baraka je bila sagrađena od lako zapaljivog materijala, pa tragedija, nažalost, nije mogla da bude izbegnuta - rekao je Milošević.

Hronologija - Deca stradala u požarima- Decembar 2013 - Nenad (4), Dimitrije (3) i Maja Mikulčić (2) izgoreli su u požaru koji je izbio u njihovoj kući u Velikoj Krsni kod Mladenovca. Pretpostavlja se da ih je majka Mirela zaključala, a potom otišla u komšiluk.- Oktobar 2011 - Dvogodišnja S. S. iz sela Lukavica kod Tutina nastradala je u požaru u njenoj porodičnoj kući. Pretpostavlja se da je vatrenu stihiju izazvao spoj na elektroinstalacijama.- Decembar 2010 - Trogodišnji Lazar i njegova sestra Kristina (2) iz sela Aradac kod Zrenjanina nastradali su u požaru koji je izbio u njihovoj trošnoj kući. Dok je buktinja zahvatala kuću, majka je bila u komšiluku, a otac na poslu.- Jun 2008 - Dvanaestogodišnji Devljan Ametovski nastradao je u požaru koji je izbio u kući njegovog strica u naselju Dudara u Zrenjaninu.

http://www.youtube.com/watch?v=AX6Ad4Tcd_I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja