KORUPCIJA U EULEKSU: Otvoren slučaj protiv poslanika Azema Sulje!
Foto: Reuters

Slučaj Blaca 4

KORUPCIJA U EULEKSU: Otvoren slučaj protiv poslanika Azema Sulje!

Crna Hronika -
Istraga protiv Sulje i jos devetoro drugih za teška krivična dela organizovanog kriminala aktiviran je posle natpisa da je zamenik glavnog tužioca Džonatan Ratel sprečio ispitivanje svedoka saradnika Nazima Blace

PRIŠTINA - Objavljivanje skandala o korupciji u Euleksu već daje rezultate, piše dnevnik "Koha Ditore" uz naslov "Otvara se slucaj BLACA 4, Azem Sulja osumnjičen".

Od srede policija više ne cuva porodicu zaštićenog svedoka Nazima Blace. Njegova supruga i deca izmešteni su van Kosova, piše list.

Samo dan nakon odlaska porodice istrazioci Euleksa su počeli intenizvno da rade na slučaju "Blaca 4", u kome je glavni osumnjičeni poslanik i visoki zvanickin DPK Azem Sulja.

Istraga protiv Sulje i jos devetoro drugih za teška krivična dela organizovanog kriminala aktiviran je nakon prošlonedeljnog pisanja "Kohe Ditore" da je zamenik glavnog tužioca Džonatan Ratel sprečio ispitivanje svedoka saradnika Nazima Blace.

Svojim dokazima on je doprineo da se pred licem pravde pojave oni koji su ubijali u ime nekadasnje tajne Kosovske Sluzbe, poznate kao "SIK". U tri sudska procesa osuđeni su na 76 godina zatvora. Među njima i Nazim Blaca koji leži u zatvoru osuđen za ubistvo na četiri godine.

U okviru istrazivanja o korupciji u Euleksu "Koha ditore" je pisala da su Azem Sulja, Spresim Uka i jos osam lica, uglavnom biznismeni izbegli suočavanju sa pravdom zahvaljajući zaštiti koju im je, kako se sumnja, omogućio tada glavni tužilac specijalnog tužilaštva Džonatan Ratel.

Oni su osumnjičeni da su na nezakonit način prisvojili zemljista u iznosu od 100 miliona eura.

Ratel, koji je sada zamenik glavnog tuzioca Specijalnog tužilastva, pored toga sto nije dozvolio da ovaj slučaj napreduje, sprecio je dve tuziteljke Mariju Bamije i Dijanu Vison da intervjuišu svedoka saradnika Nazim Blacu.

"Nazim Blaca je veoma značajan svedok u procesu privatizacije. On zna mnogo o nepravilnostima u Agenciji za Privatizaciju Kosova, međutim Ratel nije dozvolio da ga intervjuišem", rekla je Maria Bamije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track