RUŽIĆ NA SASLUŠANJU: Dunav davao pare finansijeru socijalista!
Foto: Dragan Kadic

Zloupotrebe u osiguravajućoj kući

RUŽIĆ NA SASLUŠANJU: Dunav davao pare finansijeru socijalista!

Crna Hronika -
Funkcioner Socijalističke partije rekao da je osiguravajuća kuća kupila obveznice od firme „MB Pelikan“, bliske socijalistima, ali da se ne razume u to pošto je diplomirani politikolog

BEOGRAD - Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, rekao je na saslušanju u okviru pretkrivičnog postupka koji policija vodi o zloupotrebama u „Dunav osiguranju“ da je SPS odlučio da Milu Jezdimirović, koja je vodila kompaniju u vreme kada su mahinacije vršene, postavi na čelo te firme jer je važila za izvanrednog stručnjaka.Ružić je objasnio da je koaliciji oko SPS „Dunav osiguranje“ dato na upravljanje posle izbora 2008. godine.Imala kvalifikacije- Za Milu Jezdimirović sam čuo devedesetih godina. Bila je u vladi Mirka Marjanovića, a posle 2000. pomagala je Božidaru Ðeliću, tadašnjem ministru finansija. Dok smo razmišljali kome da poverimo kompaniju, odlučili smo se za nju jer su svi pohvalno govorili o njoj i imala je relevantne kvalifikacije za obavljanje te funkcije - rekao je Ružić, koji je prošlog utorka saslušan u svojstvu građanina.Funkcioner SPS, koji je negirao da ima bilo kakva saznanja o malverzacijama u „Dunav osiguranju“, istakao je da se s Milom Jezdimirović retko viđao, ali da su se povremeno čuli telefonom.- Bio sam na takvoj poziciji u stranci da me je mnogo ljudi pitalo za posao, pa sam zbog toga kontaktirao s Milom. Zvao sam je da je pitam da li ima slobodnih mesta u firmi i obaveštavao sam je o stručnosti kandidata - ispričao je Ružić.Kad su mu inspektori predočili da je „Dunav osiguranje“ kupilo korporativne obveznice od firme „MB Pelikan“ iz Niša, Ružić je rekao da zna da je ta firma devedesetih finansirala SPS.Nije se mešao- Mila Jezdimirović i ja smo pričali o kupovini obveznica, ali ja se ne razumem previše u to jer sam diplomirani politikolog. Sećam se da je tad rekla da je kupovina korporativnih obveznica unosan posao. Iz niške firme me niko nije zvao u vezi s kupovinom tih obveznica, a vlasnika te firme ne poznajem - kazao je Ružić.

PRIZNALA Mila Jezdimirović za Kurir ZAPOŠLJAVALA SAM PO RUŽIĆEVOJ PREPORUCIMila Jezdimirović kaže za Kurir da je nekoliko puta u svojstvu građanina davala izjavu u policiji o zloupotrebama u „Dunav osiguranju“. Ona tvrdi da nije napravila gubitak.- Nije mi jasno zašto samo ja moram da objašnjavam, neka pitaju one koji su došli posle mene - rekla je Jezdimirovićeva.Komentarišući činjenicu da je „MB Pelikan“, od koga je „Dunav“ kupio obveznice, u međuvremenu otišao u stečaj, ona je objasnila da su korporativne obveznice normalan plasman kapitala osiguravajućih kompanija svuda u svetu.- Moglo je da se desi da danas osiguramo fabriku i da ona sutra izgori u požaru. Osiguravajuće kompanije se bave kupovinom rizika - kazala je Jezdimirovićeva.Ona je priznala da je zapošljavala ljude po preporuci Branka Ružića.- Mi smo lepo sarađivali. Pritisaka za zapošljavanje bilo je sa svih strana, to nije nikakva novina. Zapošljavala sam one ljude koji su odgovarali, one koji nisu nisam. Ponosna sam na to što sam zaposlila 517 ljudi. Sve su to građani Srbije - rekla je Jezdimirovićeva.

SumnjivoDOBILI PARE, PA OTIŠLI U STEČAJKako je utvrđeno, „Dunav osiguranje“ je zaključivalo ugovore vredne i po više desetina miliona dinara s preduzećima koja su tek osnovana, koja nemaju zaposlene i imaju minimalni osnivački ulog.- Jedna od tih firmi je i štamparija „MB Pelikan“ iz Niša, koja je u međuvremenu otišla u stečaj. Ta firma je imala upisan kapital od 39.750 dinara, a od „Dunava“ je dobila pozajmicu u visini od čak 60.000.000 dinara - objasnio je naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track