SUĐENJE DRENIČKOJ GRUPI: Zaštićeni svedok optužio Sami Ljuštakua za likvidaciju!
Foto: Rojters

Leševe bacali u šumu

SUĐENJE DRENIČKOJ GRUPI: Zaštićeni svedok optužio Sami Ljuštakua za likvidaciju!

Crna Hronika -
Svedok D je ispričao je da su dvojica uniformisanih doveli vezanog zarobljenika, kada je Ljuštaku izvukao pištolj i pucao mu u glavu sa tri hica

KOSOVSKA MITROVICA - Sudski proces za ratne zločine u slučaju "Dreničke grupe" nastavljen je u severnom delu Kosovske Mitrovice svedočenjem zaštićenog svedoka koji je naveo da je krajem avgusta 1998. godine prisustvovao ubistvu koje je izvršio optuženi Sami Ljuštaku.

Svedok "D" je ispričao da je u avgustu pre 16 godina putovao sa bivšim komandantom operativne zone Drenice (aktuelni gradonačelnik opštine Srbica i visoki zvaničnik DPK Hašima Tačija) Samijem Ljuštakom, prenose prištinski mediji."On je imao pištolj i kalašnjikov koje je meni stavio na kolena.

Putovali smo zajedno 10 do 15 kilometra", rekao je svedok, dodajući da su se zaustavili između sela Dubovac i Galica, prema transkriptu koji je sinoć preneo portal Kallxo.com

"Tu su došla dva uniformisana lica koja su vodila jednog čoveka sa lisicama na rukama. Jedan od dvoje uniformisanih se obratio Samiju Ljuštakuu i rekao mu "ovaj je taj". Sami Ljuštaku je izvadio pistolj, uperio mu u glavu i ubio ga sa tri metka", ispričao je svedok.

Prema rečima svedoka "D", posle toga su dva vojnika OVK bacila leš u šumu, a on je sa Ljuštakuom pošao u Prekaze. Svedok "D" je, zatim, kazao da je u Likovcu video nekoliko zatvorenika u bivšoj policijskoj stanici tog sela.

Ta bivša stanica policije je služila, kako je rekao svedok, kao centar za zadržavanje i kao štab jedinica OVK.

Svedok je naveo da je otišao u Likovac, jer je u gerilskim jedinicama bio i jedan njegov prijatelj i dodao da su u dve sobe bili uhapšeni ljudi, naglasivši da je njihovo stanje bilo veoma teško.

Svedok je rekao da je posle rata pričao sa jednim od njih i da mu je bivši zatvorenik rekao da je maltretiran i pretučen jer su ga tretirali kao saradnika srpskih službi. Svedok "D" je, takođe, rekao da je menjao brigadu zbog slike Ibrahima Rugove.

On je ispričao da je 1998. bio vojnik OVK i član DSK Ibrahima Rugove i objasnio da je promenio brigadu zato što su njegovi saborci tražili od njega da iz dnevne sobe u njegovoj kući skine sliku Ibrahima Rugove.

Pripadnici "Dreničke grupe" optuženi su za krivična dela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u logoru takozvane OVK u selu Likovce tokom 1998. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja