HAPŠENJE MIROSLAVA BOGIĆEVIĆA: Dužan svima a ima imovinu vrednu 2 milijarde evra
Foto: Zorana Jevtic

Najveći poreski dužnik u Srbiji

HAPŠENJE MIROSLAVA BOGIĆEVIĆA: Dužan svima a ima imovinu vrednu 2 milijarde evra

Crna Hronika -
Advokat Božo Prelević, branilac vlasnika Koncerna Farmakoma MB Božo prelević kaže da je svaka procena vrednosti srpskih kompanija njegovog klijenta bar četiri puta veća od duga bankama u Srbiji. Njegovo ukupno dugovanje bankama je oko 300 miliona evra, dok je poreski dug 14,1 milion.

BEOGRAD - Najveći poreski dužnik u Srbiji Miroslav Bogićević (61) ima imovinu vrednu oko dve milijarde evra, tvrdi njegov advokat.- Bilo je više domaćih i stranih procena vrednosti Bogićevićevih kompanija u Srbiji.

Sve te procene se kreću od dve milijarde do 2,8 milijardi dolara - kaže advokat Božo Prelević, branilac vlasnika Koncerna “Farmakoma MB” iz Šapca.

Advokat potvrđuje da je svaka procena vrednosti srpskih kompanija njegovog klijenta bar četiri puta veća od duga bankama u Srbiji. Njegovo ukupno dugovanje bankama je oko 300 miliona evra, dok je poreski dug 14,1 milion.

Na pitanje zašto Bogićević nije vratio dugove kada ima toliku imovinu, njegov advokat odgovara:

- On ne vraća dug zato što je našao inostranog finansijera koji bi izmirio dugove i nastavio proizvodnju. Uhapšen je kada je ugovor potpisan i trebalo je da se realizuje. O svemu tome su znali i ljudi iz vlasti. Bogićević nije hteo da prodaje kompaniju po kompaniju, već je verovao da ceo koncern može da vrati dugove od zarade i zato je našao stranog investitora. Inače, on je za godinu dana smanjio dug bankama za 70 miliona evra. Treba vremena da se dugovi vrate i polako je obnavljao proizvodnju, kaže Prelević.

On tvrdi da je glavnicu duga Bogićević vratio svim bankama i da 300 miliona evra predstavlja kamatu, za koje navodi da su bile “izuzetno visoke”. Advokat napominje da je procene vrednosti Bogićevićevih kompanija u Srbiji radila i Svetska banka kada je uzeo kredit kod njih. Procene su uradile i relevantne inostrane institucije dok je nedavno pregovarao sa stranim investitorom o ulaganju 500 miliona evra.

Policija i poreska inspekcija, sada proveravaju svu Bogićevićevu imovinu i poslovnu i privatnu, a biće tražena dokumentacija iz drugih država.

Bogićević, Miodrag Salaj, predsednik kreditnog odbora Privredne banke Beograd, i još pet osoba uhapšeni su zbog sumnje da je toj banci “Farmakom MB” naneo štetu od 15,5 miliona evra jer nije vratio kredite.

( Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track