OŠTETIO BUDŽET: Novaković uhapšen u pidžami, a tereti se za četiri miliona evra

Priveden visoki funkcioner demokrata

OŠTETIO BUDŽET: Novaković uhapšen u pidžami, a tereti se za četiri miliona evra

Crna Hronika -
Šef poslanika DS u Skupštini Vojvodine sumnjiči se da je firmi „Borovica transport“ 2011. omogućio da iz budžeta Novog Sada naplati radove na Bulevaru Evrope koji još nisu izvedeni

NOVI SAD - Borislav Novaković (50) iz Novog Sada, šef poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine, uhapšen je juče ujutru zbog sumnje da je oštetio budžet Novog Sada. Novaković se tereti da je firmi „Borovica transport“ zloupotrebom položaja omogućio da dobije posao za izgradnju novosadskog bulevara.Pored Novakovića, uhapšene su još tri osobe - bivša v. d. direktorka Mirjana Dejanović, pomoćnica direktora za finansije u ZIG Dragana Živković i Zoran Bojović, bivše odgovorno lice ZIG, i to zbog sumnje da su izvršili zloupotrebu službenog položaja u saizvršilaštvu. Zloupotreba se dogodila tokom 2011. i 2012.Upali u ranu zoruKako saznajemo, novosadska policija Novakovića je uhapsila dok je još spavao.- Bio je iznenađen kad smo se pojavili na vratima. Nije se bunio, samo je tražio da se obuče, pošto je bio u pidžami. I ostali su uhapšeni u svojim stanovima u vreme dok su spavali - kaže naš izvor.Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević naredio je juče sprovođenje istrage protiv četvoro uhapšenih zbog sumnje da su oštetili budžet grada za oko četiri miliona evra.- Prvo su za najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju Bulevara Evropa u Novom Sadu nezakonito izabrali „Borovica transport“, a potom nisu zatražili povraćaj avansa koji nije bio pravdan izvedenim radovima, niti su aktivirali izdatu bankarsku garanciju i time omogućili „Borovica transportu“ da izvrši naplatu radova, koji do danas nisu izvedeni, u vrednosti od oko 463.000.000 dinara - saopšteno je iz tužilaštva.Novaković se tereti da je, suprotno izveštaju komisije, doneo odluku kojom je priznao kvalifikaciju „Borovica transport“ 2009. Dejanovićka je osumnjičena da je izdavala naloge službama Zavoda da pripreme dokumentaciju, znajući da nije u skladu sa zakonom. Novaković je u toku 2011. zaključio dva ugovora s navedenim pravnim licem, iako je znao da ne ispunjava uslove za izvođenje radova na poslednjoj deonici izgradnje novosadskog Bulevara Evrope.Pritvor do 30 danaKako Kurir saznaje, Novakovića i još troje privedenih novosadska policija posle hapšenja i saslušanja prebacila je u Specijalni sud u Beogradu. Oni su se branili ćutanjem zbog štrajka advokata. Specijalni sud im je sinoć odredio pritvor do 30 dana kako ne bi uticali na svedoke.Inače, Novaković je juče u Beogradu s portparolkom DS Aleksandrom Jerkov trebalo da drži stranačku konferenciju za medije, ali je otkazana.

Mahinacije sa zemljištemNOVAKOVIĆ VEĆ BIO IZA REŠETAKAPodsetimo, Borislav Novaković prvi put je uhapšen 24. septembra 2013. godine i bio je u pritvoru do 19. novembra 2013, zajedno s Petrom Matijevićem, vlasnikom Industrije mesa „Matijević“, Vojislavom Gajićem, vlasnikom „Aleksandar gradnje“, Zoranom Ćulumom, bivšim direktorom „Aleksandar gradnje“, i Milanom Jozanovim, direktorom IM „Matijević“, koji su bili osumnjičeni da su mahinacijama s građevinskim zemljištem oštetili budžet Novog Sada za 136,6 miliona dinara, odnosno 1,3 miliona evra. Njima je 19. novembra prošle godine ukinut pritvor, a optužnica još nije podignuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track