SVE BLIŽE IZRUČENJU HRVATSKOJ: Australijski sud odbacio još jednu žalbu kapetana Dragana
Foto: Kurir

Hrvati mu imenovali i advokata

SVE BLIŽE IZRUČENJU HRVATSKOJ: Australijski sud odbacio još jednu žalbu kapetana Dragana

Crna Hronika -
Vasiljkovićev advokat Dan Mori rekao je da će se njegov klijent verovatno žaliti Vrhovnom sudu. On je naglasio je da se najviše boji da kapetan Dragan neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ako ga vrate u Hrvatsku

ZAGREB – Australijski savezni sud odbacio je poslednju u nizu žalbi Dragana Vasiljkovića poznatijeg kao kapetan Dragan na izručenje Hrvatskoj, koga Hrvati traže zbog ratnih zločina.

Portparolka kancelarije državnog tužioca izjavila je da je savezni sud utvrdio da je Vasiljković dobio odgovarajući pravedni process, kada se odlučivalo o njegovom izručenju Hrvatskoj i da on ostaje u ekstradicionom pritvoru u Australiji.

Vasiljkovićev advokat Dan Mori rekao je da će se njegov klijent verovatno žaliti Vrhovnom sudu. On je naglasio je da se najviše boji da kapetan Dragan neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ako ga vrate u Hrvatsku.

"Veoma sam zabrinut oko toga što će se dogoditi u Hrvatskoj", rekao je on i dodao.

"Konačno sam dobio uvid u sudske spise i saznao da je u Hrvatskoj imenovan advokat, ali da se taj advokat nikada nije javio i pokušao da komunicira samnom", rekao je Mori.

Mori je dodao da bi vreme koje je Dragan Vasiljković proveo u australijskom zatvoru trebalo računati u Hrvatskoj ako se donese osuđujuća presuda.

"Postoje neka velika neodgovorena pitanja. Hoće li Hrvatska priznati svaki dan koji je odslužio ovde u Australiji, a morali bi to priznati jer Ženevske konvencije to traže. Ali Australija nije zatražila nikakve posebne garancije od Hrvatske", rekao je Mori.

Hrvatski generalni konzul u Melbournu Dubravko Belavić rekao je u petak da je sudska odluka zadovoljavajuća.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Snedden, pred australiskim sudovima već osam godina pokušava osporiti izručenje Hrvatskoj. Vasiljković je prošle godine uspeo odložiti svoje izručenje Hrvatskoj nakon što je sudija australijskog saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

( Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track