Najnovije vesti

ŠTA JE SVE SRPSKIM KRIMINALCIMA ODUZETO U 2014: Od tegljača do torbice Merlin Monro
Foto: Marina Lopičić

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom

ŠTA JE SVE SRPSKIM KRIMINALCIMA ODUZETO U 2014: Od tegljača do torbice Merlin Monro

Crna Hronika
Od osoba koje se terete bavljenjem kriminalom oduzimani su ne samo automobili, već i šleperi sa hladnjačom, kamioni sa prikolicom, brod sa tegljačem, autobusi, vodeni skuteri, traktori, a na spisku oduzete imovine u 2014. godini je i sedam garaža, četiri lokala, dve poslovne zgrade, kao i apartman i kuća na Zlatiboru

BEOGRAD - Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom u 2014. godini preuzela je upravljanje nad 53 nekretnine, 26 automobila i 105.000 evra, zbog sumnje da su stečeni kriminalom, rekao je danas direktor Direkcije Dejan Carević.

Carević je kazao da je Direkcija prošle godine preuzela upravljanje nad 15 kuća, 19 stanova, četiri zgrade, a među stvarima kojima se upravlja je i torbica Merilin Monro.

Prema njegovim rečima, na spisku oduzete imovine u 2014. godini je i sedam garaža, četiri lokala, dve poslovne zgrade, kao i apartman i kuća na Zlatiboru.

"Od izdavanja nepokretnosti koje su joj poverene na privremeno upravljanje Direkcija mesečno dobija 60.000 evra u dinarskoj protivvrednosti", izjavio je Carević.

Pored nepokretnosti i novca, Direkcija upravlja i dragocenostima, privremeno oduzetim nakitom, zlatom izlivenim u poluge finoće 999,9, umetničkim slikama, ručnim satovima, pa čak i torbicom Merilin Monro.

"Privremeno oduzete predmete od istorijske, umetničke i naučne vrednosti Direkcija predaje na čuvanje ustanovama nadležnim za čuvanje ovih predmeta do donošenja odluke o zahtevu za trajno oduzimanje imovine.

Privremeno oduzete devize i efektivni strani novac, predmete od plemenitih metala, dragog i poludragog kamenja i bisera Direkcija predaje na čuvanje Narodnoj banci Srbije do donošenja odluke o zahtevu za trajno oduzimanje imovine", istakao je Carević.

Od osoba koje se terete zbog bavljenja kriminalom oduzimana su i vozila, ne samo automobili, već i šleperi sa hladnjačom, kamioni sa prikolicom, brod sa tegljačem, autobusi, vodeni skuteri, traktori.

Oduzete nekretnine, Direkcija ne izdaje samo u zakup, već ih daje na korišćenje u humanitarne svrhe.

Prošle godine nekretnine su date Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Službi za koordinaciju žrtava trgovine ljudima, kao i za pomoć deci sa autizmom. "Imovina je data na upravljanje i Savezu udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, kao i Centru za socijalni rad Grada Novog Sada i školi za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović, koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju", ukazao je Carević.

Direktor Direkcije je istakao da su neophodne promene u Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela kako bi se on unapredio, zbog čega je i formirana Radna grupa u januaru 2014. godine.

"Rad radne grupe na izmenama Zakona je pri samom kraju. Sve primedbe koje su organi i institucije koje primenjuju Zakon imali u vezi sa dosadašnjom primenom, kao i efikasnošću postupka oduzimanja imovine, ugrađene su u izmene Zakona, a tekst Zakona usaglašen je i sa direktivom EU iz 2014. godine, kojom se reguliše deo ove oblasti", rekao je Carević.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...