SUĐENJE DARKU ŠARIĆU: Optuženi Dabović izneo odbranu, advokat Štrbac tražio spajanje, sud odbio
Foto: Dado đilas

Šverc kokaina

SUĐENJE DARKU ŠARIĆU: Optuženi Dabović izneo odbranu, advokat Štrbac tražio spajanje, sud odbio

Crna Hronika -
Odbacujem sve optužbe tužilaštva, to nema veze nikakve veze s istinom, nikada se u životu nisam bavio preprodajom droge, ni pranjem para. Sve što sam radio, radio sam po zakonu, pošteno i časno, kazao je Dabović

BEOGRAD - Marko Dabović, jedan od optuženih u procesu koji se u Beogradu vodi protiv Darka Šarića zbog pranja novca, danas je kratko izneo svoju odbranu, istakavši da nije kriv i da je sve radio po zakonu.

"Odbacujem sve optužbe tužilaštva, to nema veze nikakve veze s istinom, nikada se u životu nisam bavio preprodajom droge, ni pranjem para. Sve što sam radio, radio sam po zakonu, pošteno i časno", kazao je Dabović u Specijalnom sudu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Dabovića da je prao novac tako što je oko dva miliona evra od prodaje kokaina, ulagao u građevinska preduzeća u Srbiji, te je tako i počeo izgradnju tri višespratnice u Beogradu.

Dabović je kazao da će se konkretnije izjasniti kada mu Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavi kompletnu dokumentaciju i pokaže kako je to prodavao drogu, i gde je i kako investirao novac.

"Kada tužilaštvo bude pokazalo svu dokumentciju, spreman sam da odgovaram na vaša pitanja", poručio je Dabović, koji je poslednji optužen u postupku za pranje novca.

Protiv Dabovića je optužnica podignuta 21. februara 2014, a sudsko veće je danas odlučilo da je pripoji predmetu. U tom procesu je objedinjeno sedam optužnica protiv 18 okrivljenih, dok su dvojica ranije zaključila sporazum o priznanju krivice.

Po više spojenih optužnica, novac od prodaje kokaina, preko ofšor kompanija prebacivan je u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća, a deo u gotovini uložen je u novosadsku Metals banku.

Novac od droge korišćen je i za izdavanje bankarskih garancija koje su upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća Mladi borac iz Sente, novosadski Putnik, Mitrosrem iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.

U dosadašnjem toku postupka Šarić je negirao navode u optužnici, ali još nije u celosti izneo odbranu. On je u pritvoru od 18. marta 2014. godine, kada je uhapšen posle četiri i po godine bekstva.

Štrbac: Da vidimo šta su radili političari

Sudsko veće u postupku protiv Darka Šarića za pranje 22 miliona evra od prodaje kokaina, danas je odbilo zahtev da taj proces spoji sa suđenjem koje se vodi zbog odavanja policijskih informacija o praćenju i prisluškivanju Šarićeve grupe. Zahtev za spajanje predmeta sudskom veću uputio je optuženi advokat Radovan Štrbac, koji se tereti u oba postupka.

"Da vidimo ko je tu šta radio, pa ćete saslušati šezdeset razgovora Ivice Dačića, razne Tadiće, Malovićke i tako dalje. Pa da vidimo ko je organizovana kriminalna grupa, a ko je tu slučajno", rekao je Štrbac u Specijalnom sudu.

On je optužen da je da je "prljavim novcem" kupovao preduzeća po Srbiji za Šarića, dok se u drugom procesu tereti da je dobijao informacije od bivšeg šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova, Branka Lazarevića i prosleđivao ih članovima kriminalne grupe.

"Svi dokazi protiv mene i Lazarevića se crpe iz ovog predmeta i drugih nema, za sve okrivljene je daleko pravednije da se ovi predmeti spoje", rekao je Štrbac i dodao da nije u redu da se dokazi iz postupka za pranje novca izdvajaju u poseban, zato što Lazarević ne može da dolazi češće, jer je službenik Ambasade Srbije u Atini.

Sudsko veće odbilo je njegov zahtev, ocenivši da "iako predmeti gravitiraju jedan drugom", ne bi bilo celishodno njihovo spajanje.

Predsedavajući veća sudija Siniša Petrović dodao je da je suđenje Šariću u odmakloj fazi i da bi se takvom odlukom nanela šteta okrivljenima. Prethodno je odbranu izneo jedan od optuženih u postupku za pranje para Marko Dabović koji je rekao da nije kriv i da je sve u životu radio po zakonu. Prvooptuženi Darko Šarić nije se javljao za reč, a u dosadašnjem toku postupka negirao je navode u optužnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track