Srbija je razbila mafiju

Veliki uspeh

Srbija je razbila mafiju

Crna Hronika -
Poseta direktorke DEA Mišel Leonhart je priznanje SAD vrhu države u odlučnoj borbi protiv kriminala, izjavila ministarka pravde Srbije Snežana Malović
BEOGRAD - Dokazali smo da smo partner u borbi protiv kriminala!
Vlada Srbije dokazala je da borba protiv organizovanog kriminala može biti uspešna kad za to postoji politička volja, ocenila je ministarka pravde Srbije Snežana Malović povodom posete direktorke američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) Mišel Leonhart Srbiji.
- Ova poseta je priznanje SAD vrhu Srbije u beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala. Ponosna sam što je tokom mog mandata borba protiv kriminala bila intenzivna i efikasna, tako da u Srbiji danas ne postoji ozbiljna organizovana kriminalna grupa koja bi ugrozila temelje države - rekla je ministarka Malović.
Primer uspešne saradnje DEA i srpskih državnih organa je i međunarodna akcija „Balkanski ratnik“, u kojoj je zaplenjeno 2,7 tona kokaina i tokom koje je razbijena jedna od najvećih kriminalnih grupa regionu:
- Očekujem da će napori koje preduzimamo i intenzivna saradnja s partnerima iz inostranstva rezultirati skorim privođenjem pravdi i vođe Darka Šarića - rekla je Malovićeva i podsetila da je u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu u toku suđenje članovima kriminalne grupe Darka Šarića, kao i da je jedna od najvećih zaplena imovine stečene kriminalom upravo ona oduzeta od vođe i pripadnika ovog klana.
Prvi udarac organizovanom kriminalu zadat je hapšenjima u međunarodnim akcijama, dok je drugi bio uspešna primena Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom:
- Do sada je oduzeta imovina vredna više od 350 miliona evra, a imajući u vidu da se trenutno vodi veliki broj finansijskih istraga, očekujem da će taj iznos biti znatno veći. Primenom tog zakona omogućeno je da se ilegalni novac vrati građanima, a ujedno i onemogući da se on koristi za oporavak kriminalnih grupa - naglasila je Malovićeva i navela da su postignuti rezultati pokazatelj da su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije tokom četvorogodišnjeg mandata bili glavni prioriteti svih struktura uključenih u bezbednosni sistem Srbije.
Mišel Leonhart: Impresionirana sam
- Imala sam veoma produktivne sastanke s visokim zvaničnicima Srbije. Posebno sam impresionirana liderstvom Predsedništva i Nacionalnog saveta i bezbednosnom koordinacijom rada svih relevantnih ministarstava, pre svega Ministarstva pravde, Tužilaštva, BIA i MUP Srbije, u njihovom zajedničkom naporu da sarađuju sa DEA u borbi protiv trgovine drogom u regionu - izjavila je Leonhartova.
Boris Tadić lider borbe
- Odlučujući iskorak u borbi protiv organizovanog kriminala, pre svega krijumčarenja narkotika, bio je formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost, na inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića. Rešenost Srbije da se potpuno obračuna s kriminalom prepoznata je u svetu i u regionu, zbog čega inostrani partneri našu zemlju smatraju pouzdanim partnerom. To je upravo rezultat zajedničkih napora svih srpskih državnih organa, s predsednikom Tadićem na čelu. Beskompromisnim stavom državnog vrha Srbije prekinut je upliv kriminalnih struktura u političku sferu društva, što je bila jedna od glavnih karakteristika Srbije devedesetih godina - naglasila je ministarka Malović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track