(VIDEO) OTIŠAO U DŽIHAD: U Srbiji je bio običan dečak u Londonu osuđen kao terorista!
Foto: Printskrin

Prijavile ga kolege

(VIDEO) OTIŠAO U DŽIHAD: U Srbiji je bio običan dečak u Londonu osuđen kao terorista!

Crna Hronika -
Suan koji je studirao na londonskom koledžu Birkbek porekao je da se pripremao na teroristički čin, ali ga je londonski sud Old Bejli ipak osudio

Musliman iz Srbije Dejvid Suan (20), koji je želio da se pridruži džihadistima u Siriji osuđen je u Londonu na tri i po godine zatvorske kazne, javlja BBC.

Suan koji je studirao na londonskom koledžu Birkbek porekao je da se pripremao na teroristički čin, ali ga je londonski sud Old Bejli osudio.

On je u decembru 2013. godine posetio Siriju, ali je na putu nazad, uhapšen na aerodromu u Londonu.

Suan je uhapšen nakon što su njegove kolege postali zabrinuti njegovim radikalnim pogledima na islam i fotografijama na kojima je pozirao s oružjem u Siriji.

Policija je oduzela njegov kompjuter i mobilni telefon i pronašla fotografije, snimke i dokumente koji otkrivaju “simpatije prema ekstremistima“. Suanov advokat Ali Badžva je rekao kako je njegov klijent emocionalno nezreo i naivan mladi čovek. “Bio je ranjiv jer je bio osamljen i izoliran dok je kao stranac studirao u Londonu daleko od svoje porodice. Bio je svedok dva rata, onog na Balkanu kada je imao samo pet godina i u Siriji kao tinejdžer”, rekao je advokat.

Sudija Piter Ruk osudio ga je kao “mladog prestupnika”, no kazao je kako je njegov slučaj veoma ozbiljan. Sud je naveo da je Suanova majka Srpkinja, dok je otac poreklom iz Sirije. Odrastao je u Srbiji, ali je prisvojio očevu veru. U London je došao 2013. godine da studira Svetsku politiku i međunrodne odnose na Birkbek univerzitetu.

http://www.youtube.com/watch?v=wk9Whvlw1eY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track