DRAMA: Radnike zatrpalo 100 tona betona!

Nesreća u Grockoj

DRAMA: Radnike zatrpalo 100 tona betona!

Crna Hronika -
P. Z. (53) u kritičnom stanju, a njegov kolega P. I. (53) teško povređen. Fabrika se srušila kao da ju je pogodio zemljotres

BEOGRAD - Dvojica radnika firme „Santos promet“ iz sela Dobra kod Golupca pukom srećom izbegli su smrt kad se na njih obrušila hala u pogonu bivšeg PKB u Grockoj. Obojica su prebačena u bolnicu, a jedan od njih je u kritičnom stanju.Na radnike koji su sekli metalne stubove juče oko devet sati iznenada se sručio krov veličine 600 kvadrata i deo zida hale i bukvalno ih zatrpao.Sam se izvukao- U hali su bila petorica radnika. Hala se odjednom srušila, a zidovi i betonska ploča pali su na dvojicu. Njihove kolege su za dlaku izbegle da se i oni nađu pod ruševinama. Sve se dogodilo iznenada, u prvi mah niko nije mogao da shvati šta ih je zadesilo. Ruševina je bila ogromna, kao posle zemljotresa. Bilo je jezivo. Na njih se obrušilo najmanje 100 tona betona - ispričao je jedan od očevidaca nesreće.

Radnici P. Z. (53) i P. I. (55) ostali su zarobljeni pod obrušenim zidom. Na lice mesta ubrzo su stigle vatrogasne ekipe, koje su posle sat vremena izvukle P. Z. On je imao povrede glave, grudi, ruku i nogu i u kritičnom stanju prebačen je u Urgentni centar, a P. I. nije životno ugrožen.Meštanin Grocke Milan Miljević kaže da je juče nešto pre devet sati začuo jaku buku.- Začuo sam jaku buku, kao da je eksplodirala bomba. Istrčao sam iz kuće i video oblak dima. Komšije su odmah pozvale policiju i Hitnu pomoć. Čuo sam da su sat i po izvlačili zarobljenog čoveka - kaže Miljević za Kurir.Goran Kojić, član opštinskog veća u Grockoj, kaže da će inspekcija izaći na teren.Zatvorena 20 godina- Opština Grocka, međutim, nije nadležna za radove koje su izvodili radnici - rekao je Kojić.Radnici firme „Santos promet“ su, prema rečima meštana Grocke, već godinu dana izvodili radove u napuštenoj hali kako bi srušili zgradu.- U tom pogonu nekad su se proizvodili marmelada i džem. Međutim, poslednjih 20 godina hala je bila napuštena - kaže meštanin.

HronologijaNESREĆE NA GRADILIŠTIMAjanuar 2015 - Jedan radnik je poginuo, a dvojica su povređena u eksploziji kotla za parno grejanje u preduzeću za proizvodnju nameštaja „Samedi“ u Valjevu. Eksplozija je srušila deo zida jedne hale koji je pao na radnike.novembar 2012 - Rade Ð. (57) poginuo je u Novom Sadu kad se na njega obrušio zid napuštenog objekta koji je rušio. Telo koje je zatrpala gomila šuta izvukli su vatrogasci.jun 2007 - Jedan radnik je poginuo, a drugi je povređen kad se na njih dok su izvodili građevinske radove obrušio zid susedne zgrade, težak nekoliko tona. Radnici su raščišćavali teren za izgradnju objekta.

Šef vatrogasacaPLOČA GA JE PRITISKALAMile Jovičić, komandant beogradske vatrogasne brigade, kaže da se do njihovog dolaska jedan radnik sam izvukao. - Drugi je i dalje bio zarobljen. Pritiskala ga je ogromna betonska ploča. Odmah smo naduvali vazdušne jastuke i pomoću dizalica i podmetača uspeli smo da podignemo ploču toliko da možemo da mu priđemo - rekao je Jovičić za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track