OPTUŽEN ZA UBISTVO SUDIJE: Robijao sam dve godine, a znali su da sam nevin!
Foto: Beta

Ivan Stojadinović lažno optužen

OPTUŽEN ZA UBISTVO SUDIJE: Robijao sam dve godine, a znali su da sam nevin!

Crna Hronika -
Istina je potvrđena kad je zbog atentata na sudiju Dragišu Cvejića uhapšen Ljubiša Tošić. Stojadinović još nije naplatio odštetu

KNJAŽEVAC - Proveo sam dve i po godine u ćeliji bez presude, ni kriv ni dužan, prokazan kao surovi ubica, bez odgovora na brojne žalbe. Od toga sam oboleo, sada živim sa suprugom i detetom od penzije bolesne majke. Život mi je upropašćen, a odštetu mi nisu dali...Ovako za Kurir započinje ispovest Ivan Stojadinović Stoja (37) iz Knjaževca, koji je u medijima godinama označavan kao ubica knjaževačkog sudije Dragiše Cvejića.Oboleo sa živcimaPotvrda da je nevin konačno je stigla pre desetak dana, kada je zaječarska policija obelodanila da je Ljubiša Tošić (74) iz Knjaževca osumnjičen za ubistvo sudije Cvejića u martu 2008. Tošić je, podsetimo, odgovoran i za ubistvo Radice Lukić, supruge sudije Velimira Lukića, zbog čega je osuđen, ali proglašen neuračunljivim.- Svi su znali da sam nevin. Na poligrafu su mi rekli da znaju da nisam kriv, ali da je naređeno odozgo. Čak mi je pripremana montirana presuda, ali kada se 2009. dogodilo drugo ubistvo, žene prekršajca, tražili su dokaze da li sam to naručio iz zatvora da bih se izvukao. To je bila ludost, ali su imali sreće da ubrzo uhapse pravog ubicu, s kojim nisam imao nikakve veze - priča Stojadinović.Ipak, ni to mu nije pomoglo da izađe iz zatvora.- Bile su to duge dve i po godine razaranja psihe, neprospavanih noći, uzaludnih nadanja, to se ne može opisati. Oboleo sam sa živcima, dobio hronično visok pritisak. Jedina svetla strana bili su zatvorski komandiri, koji su znali da nisam kriv i vrlo korektno postupali prema meni - jada se Stojadinović.Pušten u maju 2010.Viši sud u Zaječaru je 20. maja 2010. presudio da Stojadinović nije kriv i on je konačno pušten iz zatvora. Stojadinovićev advokat tužio je državu zahtevajući odštetu od 20 miliona dinara. Suma je potom na ročištima smanjivana, najpre na 10, pa na šest i na kraju na tri miliona, uz obrazloženje da je država u krizi i da nema para.- Dojadilo mi je više i hoću sve da zaboravim, pa sam pristao i na tu sumu, ali do danas nisam dobio ništa. Sada kada je pravi ubica označen i kad je praktično dokazano da nisam kriv, valjda će shvatiti da moju patnju moraju da plate - kaže očajni Stojadinović.

Nepravda i Denis Ivanović uhapšen IZGUBIO SAM PORODICU I ZAVRŠIO NA PSIHIJATRIJIZa ubistvo sudije Cvejića nepravedno je uhapšen i Denis Ivanović (48) iz Knjaževca.- Hapsili su me tri puta, a po novinama sam razapinjan kao Džon Dilindžer - kaže Ivanović.On je odležao pet meseci u pritvoru, uporno ponavljajući da nije kriv. Sam je tražio poligraf i nudio DNK, i sve prošao.- Tužio sam državu i dobio na sudu sedam hiljada evra odštete, ali sam izgubio porodicu. Supruga i deca su me napustili, vršnjaci su sinu u školi poturali pod nos moju sliku iz novina na kojoj je pisalo da sam surovi ubica, oboleo sam psihički i lečen u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici. Sve to ostavilo je duboke ožiljke na mojoj duši - kaže Ivanović, kome je baka preminula kada je uhapšen.RehabilitacijaZAHVALNI ŠEFU POLICIJE I TUŽIOCUOtkrivanje pravog ubice Ivanović i Stojadinović doživeli su kao čin svoje rehabilitacije.Neizmerno smo zahvalni načelniku zaječarske policije Goranu Tomiću i tužiocu Ivanu Markoviću, koji su sa svojim ljudima otkrili pravog ubicu. Oni su nam dali šansu da se rehabilitujemo i pokušamo da vratimo naše porodice u društvo koje nas je do sada preziralo i ignorisalo - navode Ivanović i Stojadinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track