Stefanović: Bezvizni režim neće biti ukinut
Foto: MUP

Ministar obišao subotičku policiju

Stefanović: Bezvizni režim neće biti ukinut

Crna Hronika -
„U poslednji 48 sati nije bilo ilegalnih migranta u nedozvoljenom prelasku državne granice. To ne znači da ih, možda, više neće biti, ali je njihov broj drastično smanjen u odnosu na januar i početak februara", precizirao je Stefanović.

SUBOTICA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je danas, posle obilaska Policijske uprave u Subotici, da, za sada, nema pretnji da će bezvizni režim na bilo koji način biti ukinut i da je Republika Srbija ozbiljnim i napornim radom, u prethodnih nekoliko meseci, pokazala da se odgovorno odnosi prema svojim obavezama i prema partnerima iz EU.

„U poslednji 48 sati nije bilo ilegalnih migranta u nedozvoljenom prelasku državne granice. To ne znači da ih, možda, više neće biti, ali je njihov broj drastično smanjen u odnosu na januar i početak februara, kada je bila najveća frekvencija tih ljudi", precizirao je Stefanović.

On je ukazao da je saradnja srpske i mađarske policije tradicionalno dobra i da je u prethodnih godinu dana intenziviran broj zajedničkih patrola na granici, ne samo zbog ilegalnih migranata, već i u cilju suzbijanja krijumčarenja i drugih krivičnih dela.

Podsetivši da na srpsko - mađarskoj granici patroliraju jedinice Žandarmerije, da je povećan broj pripadnika granične policije, da se primenjuju nove metode rada uz savremenu tehniku, Stefanović je istakao da će te mere biti na snazi sve dok je procena da postoji rizik po granicu naše zemlje.

„Hoćemo da obeshrabrimo sve koji misle da će Srbiju koristiti kao rutu za ilegalni prelazak. Ne želimo da dozvolimo da bilo ko smatra da će ilegalno preći našu granicu. Hoćemo da pokažemo da imamo čvrstu granicu i da svoje obaveze shvatamo ozbiljno", naglasio je Stefanović.

Govoreći o stanju bezbednosti u Policijskoj upravi u Subotici, Stefanović je istakao da je ukupan broj počinjenih krivičnih dela, na teritoriji koju pokriva ova uprava, prošle godine smanjen za 13 odsto, u odnosu na 2013. Piroritet Ministarstva unutrašnjih poslova, kako je naveo Stefanović, je povratak policije u lokalnu zajednicu.

„Hoćemo da se u svim opštinama i mesnim zajednicama fomiraju odbori za bezbednost, koji će zajedno sa policijskim službenicima ukazivati na određene probleme i zajednički stvarati bolje poverenje između građana i policije", naveo je ministar i dodao da je namera Ministarstva da se uspostave policijske ispostave, stanice ili odeljanja, kako bi građani osetili vidljivo fizičko prisustvo uniformisane policije na ulici.

Istakavši da rad kriminalističke policije mora biti intenzivniji, Stefanović je naveo da će se raditi na rasvetljavanju svih krivičnih dela, posebno koruptivnih, jer nam je cilj da jasno pokažemo da se kriminal i korupcija u Srbiji ne isplate.

„Bez obzira ko je u pitanju i iz koje je političke stranke, ukoliko počini krivično delo, doći će na udar zakona. Protiv tih osoba podnosićemo krivične prijave i raditi na njihovom procesuiranju", zaključio je ministar Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track