Devetoro privedeno za paljenje ambasade

Devetoro privedeno za paljenje ambasade

Crna Hronika -
Uhapšeni su Filip B, Nikola K, Aleksandar E, Dušan S - svi iz Novog Sada, dok je Đorđe T. iz Veternika

BEOGRAD - U akciji hapšenja osumnjičenih za paljenje američke ambasade 2008. godine, do sada je privedeno devet osoba osoba.

Tri osobe su uhapšene u Beogradu, jedna u Inđiji, dok je Kriminalištička policija Novog Sada privela pet osoba u tom gradu, navodi RTS.

U akciji kriminalističke policije u Novom Sadu uhapšeni su Filip B, Nikola K, Aleksandar E, Dušan S - svi iz Novog Sada, dok je Đorđe T. iz Veternika, a u pitanju su pripadnici su navijačke grupe FK Vojvodine "Firma".

Američka ambasada zapaljena je posle protesta "Kosovo je Srbija" održanog u centru Beograda 21. februara 2008. godine zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. U paljenju ambasade stradao je Zoran Vujović (20) iz Novog Sada, rodom sa Kosova i Metohije.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je juče da je policija započela akciju hapšenja 14 osumnjičenih za učešće u paljenju stranih ambasada tokom protesta u Beogradu februara 2008. godine.

Dolovac, koja je u Španiji u okviru posete toj zemlji delegacije koju predvodi ministarka pravde Snežana Malović, rekla je da očekuje da će narednih dana sva lica biti privedena i da će protiv njih biti pokretnuti krivični postupci.

Ona je navela da je više od godinu dana tužilaštvo pribavljalo dokaze među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda. Kako je navela, među njima ima i huligana poznatih po incidentima na sportskim manifestacijama.

Američka ambasada u Beogradu pozdravila je hapšenje odgovorih za napad na zgradu ambasade 2008. godine, ističući da je važno da se kazne ne samo počinioci, već i nalogodavci i oni koji su napad podržali.

"To je jedan od naših glavnih prioriteta, kao što je istakla direktorka (američke Agencije za borbu protiv narkotika) DEA Mišel Leonhart tokom nedavnih susreta sa istaknutim srpskim zvaničnicima", navedeno je u pisanoj izjavi za Tanjug.

"Važno je da se pravnim putem gone ne samo oni koji su učestvovali u samom napadu, već i oni u vlasti koji su naredili ili na drugi način podržali ovo nečuveno kršenje domaćeg i međunarodnog zakona", ističe se u izjavi iz američke ambasade.

Američka ambasada navodi da duboko ceni podršku koju su tokom istrage pokazale srpske vlasti, "uključujući predsedništvo, ministra pravde, glavnog tužioca i policiju", sa kojima je ostvarena bliska saradnja.

http://www.youtube.com/watch?v=YcNCLyhyEFs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track