STEFANOVIĆ: 16 uhapšeno u istrazi krađe identiteta Andreja Vučića!
Foto: Pt Pink

Oštetili budžet Srbije za 300.000 evra

STEFANOVIĆ: 16 uhapšeno u istrazi krađe identiteta Andreja Vučića!

Crna Hronika -
Osumnjičeni su osnovali 7 fantomskih firmi, među kojima je i Asomakum, firma osnovana pomoću krivotvorene lične karte na ime Andreja Vučića. Neki od osumnjičenih su bili i odgovorna lica u pomenutom Asomakumu

BEOGRAD - Šesnaest osoba iz Novog Sada, Jagodine, Beograda i jedna osoba sa dvojnim državljanstvom iz Budve, je privedeno u istrazi krađe indentiteta Andreja Vučića, brata premijera Srbije, dok se za dve osobe intenzivno traga saznaje Kurir.

Prema prvim i nezvaničnim informacijama, oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja i pranje novca i trenutno se nalaze na saslušanju u policiji. Posle saslušanja biće poznato da li će im biti određeno i zadržavanje.

Kako se nezvanično saznaje, osumnjičeni su osnovali 7 fantomskih firmi, među kojima je i Asomakum, firma osnovana pomoću krivotvorene lične karte na ime Andrej Vučić. Neki od osumnjičenih su bili i odgovorna lica u pomenutom Asomakumu.

Ukrali mu identitet: Andrej Vučić (Foto: Damir Dervišagić)
Ukrali mu identitet: Andrej Vučić (Foto: Damir Dervišagić)

."Oni su na osnovu falsifikovanih obrazaca ličnih karata u koje su unosili podatke lica čiji su identitet ukrali, osnivali u Agenciji za privredne registre, zatim registrovali a potom u poslovnim odnosima sa drugim pravnim licima zastupali sedam fantomskih preduzeća", kazao je Stefanović.

On je kazao da je reč o preduzećima koja počinju na slovo "A" i da je među njima i preduzeće "Asumakum", i dodao da je rođeni brat premijera Srbije Aleksandra Vučića, Andrej Vučić, jedna od osoba koja je oštećena, odnosno čija je lična karta falsifikovana.

On je kazao da je među uhapšenima bivši radnik Poreske uprave, a da je protiv radnice kancelarijske kontrole Poreske uprave Snežane Jezdić koja je bila zadužena za kontrolu preduzeća na slovo A podneta krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja. "Dve osobe D.J (53) iz Budve i A.J (50) iz Beograda su vezane za firmu Asumakum, dok je 15 osoba vezano za druga preduzeća i koja su falsifikovala lične karte drugih lica", rekao je Stefanović.

Stefanović je naveo da je reč o preduzećima "Amor projekt d.o.o", "Atraban", "Amangan gas", "Asumakum", "Astraftnjet", "Atavarinvest" i "Amur gas" i dodao da su uhapšeni osumnjičeni za ostvarivanje prava na neosnovani povrat PDV-a koristili i dva privredna društva.

On je objasnio da imena svih preduzeća počinju na slovo "A", jer je kontrolor u Poreskoj upravi koji je radio sa njima bio zadužen za ta preduzeća.

"Tokom 2009. i 2010. godine Poreskoj upravi su dostavljali lažne poreske prijave na osnovu kojih su zahtevali i dobili povrat PDV u iznosu od preko 23 miliona evra", rekao je Stefanović.

On je naveo da su osumnjičeni koristeći druga preduzeća konvertovali taj novac u devizna sredstva i koristili za plaćanje fiktivnih obaveza prema pravnim licima sa teritorije Kine u ukupnom iznosu od 42.745.262 dinara.

"Proverom u Upravi carina utvrđeno je da navedena preduzeća nikada nisu vršila uvoz robe i da nije bilo osnova za navedena plaćanja. Oštećen je budžet Srbije, oštećena je Republika Srbija i više fizičkih lica", naveo je Stefanović.

Ministar policije je kazao da je ovo dobra akcija jer pokazuje da mogu da se ustanove i dela koja su izvršena pre više godina. On je izrazio nadu da će moći da se dođe do dela novca i da se on vrati Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track