BLAMAŽA HRVATSKIH SPECIJALACA: Akciju upada izveli savršeno, ali na pogrešnoj adresi
Foto: Profimedia

Pogrešna dojava

BLAMAŽA HRVATSKIH SPECIJALACA: Akciju upada izveli savršeno, ali na pogrešnoj adresi

Crna Hronika -
Promašili ste kuću, onaj koga tražite je 50 metara niz ulicu, bilie su reči dvoje penzionera koje je uplašio upad specijalaca naoružanih do zuba koji su tražili opasnog kriminalca, a umesto njega naleteli na bračni bar koji je krečio

ZAGREB - Dva defendera, dva policijska kombija, patrolno vozilo i dvoje civilnih vozila, sa dvadesetak specijalaca opremljenih s pancirima,“heklerima”, s potkapama preko lica i balističkim štitovima u rukama, pre sedam dana je u potpunoj tajnosti učestvovalo u opsadi prodične kuće u Breganskoj ulici u mestu Gajinci.

Specijalci su okružili kuću u poslepodnevnim časovima, brzo se raspoređujujući oko objekta, praćeni jedino nemim pogledima iznenađenih ljudi. Bez bilo kakve izgovorene rečenice, jedna ekipa okružila je donji sprat kuće uperivši oružje u sve prozore i vrata na kući kako bi osigurala da mogu odgovoriti na vatru ako neko na njih zapuca.

Druga ekipa koja je trebala izvesti upad nečujno se popela spoljnim stepenicama na drugi sprat kuće.Jedan iza drugoga, s puškama na gotovs pripremali su se za upad. Prvi policajac je imao balistički štit, a ubrzo je stigao i “ovan” za razvaljivanje vrata.

Činilo se gotovo savršeno izvedena policijska akcija. Problem je bio jedino u tome da su policijski specijalci napali pogrešnu kuću.

Foto: Profimedia/ilustracija
Foto: Profimedia/ilustracija

Naime, pre pet godina došlo je do promene kućnih brojeva u toj maloj ulici. Kućni broj koji su specijalci tražili nalazio se sada 50 metara dalje niz ulicu. Umesto kuće u kojoj se po policijskim informacijama nalazio navodno opasni kriminalac, policija se spremala napasti kuću dvoje penzionera.

Na sreću, prvi specijalac je video da su vrata kuće otključana pa “ovan” za razvaljivanje vrata, koji je već bio pripremljen, nije upotrijebljen.

Upali su u kuću uz glasne povike: “Čisto! Čisto! Sve čisto!”. Kroz vrata su ušli u mali hodnik i zatim u sobe. Da stvar bude komičnija, jedan od specijalaca koji je ulazio u bočnu sobu nogom se skoro sapleo preko kante boje koja se nalazila iza vrata jer su penzioneri krečili stan.

U dnevnom boravku zatekli su dvoje prestravljenih penzionera.

- Jeste li sami? - upitao je specijalac ljude koje su ih bledo gledali.

- Jel’ ima još koga? - pitao je specijalac.

- Pa tu smo samo mi. Promašili ste kuću - odgovorilo mu je dvoje šokiranih penzionera. Specijalac je tada skinuo potkapu s lica i verovatno je tad shvatio da su pogrešili.

Foto: Profimedia/ilustracija
Foto: Profimedia/ilustracija

Međutim, sve ovo je izgledalo još mnogo grotesknije, jer dvoje stanara iznad nije bilo iznenađeno kada su im specijalci ušli u dnevnu sobu. Naime, gornji sprat kuće uz ulazna vrata ima veliki prozor iz dnevne sobe, ali unutrašnjost se spolja ne može videti jer je u mraku. S druge strane, i pre nego što su specijalci ušli kroz vrata, dvoje stanara je kroz taj prozor u šoku gledalo s jednoga metra razmaka u neverici kako se četa specijalaca sprema razvaliti vrata njihove kuće “ovnom”, kao i trenutak kad su shvatili da za provaljivanjem nema potrebe.

Bez reči specijalci su napustili kuću spustivši se na ulicu gde su se već skupio komšiluk. Specijalci su se zatim kao da se nije ništa dogodilo u koloni uputili prema traženoj kući, gde su zatekli muškarca kog su tražili, ali potrebe za spektakularnim upadom nije bilo jer im se on bez ikakvog otpora predao.

Da je specijalce poterao tog dana maler govori i informacija o čoveku kog su tražili takođe bila pogrešna. Muškarac kog su uhapisli je odveden na identifikaciju, ali se ustanovilo da se radi o pogrešnom čoveku i on je pušten kući.

Da misterija bude veća ostalo je nejasno da li su bili angažovani pripadnici Antiterorističke jednice MUP Hrvatske ili pripadnici Interventne jedinice.

Naime i jedni i drugi nose crne uniforme.

MUP Hrvatske je na pitanje novinara šta se tačno događalo na pomenutoj adresi, samo šturo saopštio da se odvijala policijska vežba.

( Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track