OSUĐEN ZA BRUTALNA UBISTVA I PLJAČKE: Zijadu Turkoviću 40 godina robije
Foto: Printscreen

Sud BiH

OSUĐEN ZA BRUTALNA UBISTVA I PLJAČKE: Zijadu Turkoviću 40 godina robije

Crna Hronika -
Turkovićev kriminalni klan osuđen je na ukupno 95 godina zatvora, poštio je Milenko Lakić dobio 35, Saša Stjepanović 12, Muamer Zahitović tri, a Fadil Aljević pet godina "iza rešetak

SARAJEVO - Veće Apelacionog odeljenja Suda Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu izreklo presudu članovima grupe optuženim za najteža krivična dela, prema kojoj je šef zločinačke organizacije Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora.

Turkovićev kriminalni klan osuđen je na ukupno 95 godina zatvora, poštio je Milenko Lakić dobio 35, Saša Stjepanović 12, Muamer Zahitović tri, a Fadil Aljević pet godina "iza rešetaka", prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Optuženi su pred Sudom BiH za udruživanje u zločinačku organizaciju koja je počinila niz teških krivičnih dela i to pet brutalnih ubistava, pljačku 2,5 miliona konvertibilnih maraka iz Kargo centra sarajevskog aerodroma, pranje novca, neneovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom, proizvodnju i promet droga, pokušaje ubistva i za iznudu.

Turković nije prisustvovao izricanju presude, dok su ostali osuđeni bili u sudnici u kojoj je predsedavajući Apelacionog veća Senadin Begtašević naglasio je da će im biti oduzeta i nelegalno stečena imovina - vozila, nekretnine, novac, deonice...

Ova pravosnažna presuda protiv Turkovića i njegovog klana sigurno je, navodi "Avaz", jedna od najvažnijih presuda u posleratnoj BiH, s obzirom da se radilo o izrazito okrutnoj grupi koja nije prihvatala "stara pravila" podzemlja i zanimali su ih samo novac i apsolutna dominacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja