USVOJENA ŽALBA: Sud Kosmajcu vratio zgradu
Foto: Dragana Udovičić

Odluka o delu oduzete imovine Zvezdarca

USVOJENA ŽALBA: Sud Kosmajcu vratio zgradu

Crna Hronika -
Viši sud doneo odluku da Dragoslavu Kosmajcu, koji se sumnjiči za utaju poreza, vrati objekat koji je u Ustaničkoj ulici stekao devedesetih godina

BEOGRAD - Dragoslavu Kosmajcu (63), koji se tereti za utaju poreza i falsifikovanje dokumenata, Viši sud u Beogradu vratio je privremeno oduzeti poslovni objekat u Ustaničkoj ulici, saznaje Kurir.- Od okrivljenog Kosmajca privremeno su oduzeta 23 objekta, odnosno nepokretnosti, dok je u delu koji se odnosi na privremeno oduzimanje jedne nepokretnosti usvojen prigovor njegovih branilaca i za taj objekat je ukinuto privremeno oduzimanje - potvrdila je za Kurir Tanja Koljenšić, portparol Višeg suda, ali nije precizirala o kom je objektu reč.Kupio ga pre 25 godinaMeđutim, kako izvor Kurira iz suda navodi, reč je o poslovnom objektu koji Zvezdarac poseduje još od devedesetih godina. Kako je utvrđeno, Kosmajac je na toj lokaciji kupio manje objekte za rušenje i na njihovom mestu podigao novu zgradu, koja je završena pre perioda u kojem je, kako tužilaštvo smatra, nezakonito stekao imovinu.Podsetimo, Viši sud ranije je doneo rešenje o privremenom oduzimanju imovine vredne oko 10,7 miliona evra od Kosmajca, njegove supruge Aleksandre i sina Lazara.- On je uložio žalbu na tu odluku i postupajući po njoj, sud je utvrdio da mu dva objekta treba vratiti - objašnjava naš sagovornik.Tokom odlučivanja o žalbi, sud je, kako navodi saslušao Zvezdarca i prikupio druge neophodne dokaze.Na saslušanju u Višem sudu Kosmajac je tvrdio da je celokupnu vrednu imovinu stekao poštenim radom i legalno.On je, kako je Kurir pisao, tada naveo i da je carstvo izgradio tako što je kupovao udžerice i pašnjake, na kojima je potom gradio.Prema nezvaničnim informacijama, on, međutim, nije uspeo da dokaže da je legalno stekao i svoju vilu na Zvezdari, kao ni brojne kuće i lokale na teritoriji iste opštine, za koje se sumnja da ih je stekao novcem od izvršenja krivičnih dela od 2003. do 2013. godine.Plaća kiriju državi- Reč je o brojnim stanovima i lokalima na Zvezdari, koje Kosmajac uglavnom izdaje. Za kuću u kojoj živi rentu državi plaća 1.500 evra, pošto je ona privremeno oduzeta još dok je Kosmajac boravio u pritvoru - kaže izvor Kurira.Podsetimo, osim ovog postupka, pred Višim tužilaštvom protiv njega je u toku istraga o zloupotrebi službenog položaja, dok se pred Prvim osnovnim tužilaštvom vodi postupak za utaju poreza i falsifikovanje dokumenata.

Zaplena... Jedan od oduzetih objekata Kosmajca
Zaplena... Jedan od oduzetih objekata Kosmajca

BogatstvoŠPANCI MU NE DIRAJU KUĆEDragoslav Kosmajac, kako su utvrdili istražitelji, osim u našoj zemlji, vrednu imovinu poseduje i u Španiji. Navodno, on je vlasnik luksuzne vile u Marbelji, kao i nekoliko drugih nepokretnosti. Ta imovina zasad nije predmet postupka za oduzimanje imovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track