Ubio iz straha, osuđen na 14 godina
Foto: Dragan Kadic

Robija zbog zločina u ćevabdžinici

Ubio iz straha, osuđen na 14 godina

Crna Hronika -
Miloš Jovanović (23) usmrtio Marka Cvetkovića (29), koji ga je napao, sud ocenio da nije reč o nužnoj odbrani i da nema osnova za izricanje kazne ispod zakonskog minimuma

NIŠ - Miloš Jovanović (23) iz Niša osuđen je na 14 godina zatvora jer je 11. novembra 2012. u ćevabdžinici „Carica“ na Bulevaru Zorana Đinđića ubio Marka Cvetkovića (29).Iako je utvrđeno da je Cvetković bez povoda napao Miloševog druga Marka Milojkovića, te da je to bio povod za pucnjavu, sud je ocenio da se ne radi o nužnoj odbrani i da nema osnova za izricanje kazne ispod zakonskog minimuma od deset godina. Prema obrazloženju presude, Jovanović je, pucajući iz pištolja za koji nije imao dozvolu, usmrtio Marka Cvetkovića i „umišljajno doveo u opasnost život njegovog druga Vladimira Stanojevića, te je na taj način počinio teško ubistvo“.Osuđen i drug- Nesporno je da je pucnjavi prethodio sukob koji je bez povoda započeo pokojni Cvetković. On je odgurnuo Milojkovića, a zatim počeo da ga tuče. Miloš vadi pištolj i puca u Cvetkovića u nameri da odbrani druga. Međutim, kako smo utvrdili, Jovanović je tokom napada u Cvetkovića ispalio dva metka koji nisu bili smrtonosni. Kada Cvetković počinje da beži, dakle kada napad prestaje, Jovanović u njega puca još četiri puta i nanosi mu smrtonosne povrede, zbog čega nema nužne odbrane - naveo je sudija.Sudsko veće govorilo je i koliko je strah koji je Jovanović osećao zbog napada uticao na njegovu uračunljivost.- Dva veštačenja su pokazala da je postojao strah, ali da nije imao obeležja patološkog, te da je uračunljivost bila kompromitovana, ali ne do granice bitnog - navedeno je u obrazloženju sudske odluke.Sud je naveo da su kao olakšavajuća okolnost uzete u obzir činjenice da je reč o mlađoj punoletnoj osobi koja nije ranije osuđivana, te da je Cvetković započeo sukob, ali da nema osnova za ublažavanje kazne ispod zakonskog minimuma. Istom presudom izrečena je kazna od četiri meseca zatvora Miloševom drugu Marku Milojkoviću zbog pomoći učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, jer ga je odvezao sa mesta zločina.Ubistvo namah?Jovanovićev branilac, advokat Saša Knežević, istakao je da će izjaviti žalbu na presudu.- Prvo veštačenje psihičkog stanja mog klijenta dokazalo je da reč o ubistvu namah, za koje bi bila izrečena kazna od tri do četiri godine. Sud nije obrazložio zbog čega nije prihvatio to veštačenje, nego je sproveo neka druga. Smatram da nije dovoljno uzeto u obzir i to što je pokojni Cvetković imao 26 što krivičnih prijava, što presuda za raznovrsna krivična dela - rekao je Knežević.

Otac osuđenogON BI UBIO MOG SINAGoran Jovanović, Milošev otac, razočaran je presudom.- Šta bi bilo da te večeri moj sin nije imao kod sebe pištolj? Sad bi on bio mrtav! Zar deca treba da nose pištolje da bi se zaštitili od takvih kao što je bio Cvetković, a da njima onda sude... - zapitao se Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja