Ove četiri srpske lepotice vukle su za nos italijansku policiju
Foto: Policia Di Stato

Harale po luksuznim buticima

Ove četiri srpske lepotice vukle su za nos italijansku policiju

Crna Hronika -
Dve Srpkinje Ane (34) i Maše (32) Dorić su, uz pomoć trojice braće Racković, ojadile više vila i stanova u Trstu i Milanu, a pored novca, otimale su i nakit

BEOGRAD - Ohrabrene blagim kaznama, žene iz Srbije sve češće kradu po buticima u italijanskim gradovima, ali i provaljuju u stanove kalauzima!

Poslednji u nizu kriminalnih poduhvata dogodio se početkom meseca, kada je srpska lepotica Katarina Drčelić, uz pomoć dvojice saučesnika, ojadila rimske butike, otevši garderobu i torbe u vrednosti od čak 30.000 evra.

Akcija je bila dobro osmišljena, a lopovi su upotrebljavali spravu kojom su neutralisali elektronsku zaštitu robe od krađe.

Zbog ovog slučaja i sličnih poduhvata italijanska javnost već godinama zahteva pooštravanje kaznene politike za strance: iako je u krivičnom zakonu Italije za sitne krađe propisana kazna do tri godine zatvora, počinioci često dobijaju tek uslovnu i novčanu kaznu, uz zabranu povratka u zemlju. To kao da motiviše srpske šanere, kojima su omiljena meta gradovi na severu Apenina: Milano, Verona, Venecija… pa se šaniranja prihvataju i amateri.

Maša Dorić demantuje celu priču

Ništa od toga nije tačno i nikada pre nisam bila isleđivana ni optuživana u Italiji. Ne znam iz kog se razloga moja fotografija i ime našlo u tom kontekstu - kaže Maša Dorić koja je u razgovoru s redakcijom portala Kurira demantovala navode iz teksta.

Nišlijke u akciji

Srpske državljanke Dejana Marić (44) i Slavica Stamenković (37) iz Niša 5. maja su u Vićenci uhapšene zbog krađe garderobe. One su tokom posete butiku “Oviesse” u torbu strpale nekoliko komada odeće vredne ukupno oko 140 evra. Prethodno su sa odevnih predmeta skinule pločice sa senzorima protiv krađe, ali ih je na izlazu privelo prvo obezbeđenje butika, a zatim i policija.

Lopove od karijere kazne kućnog zatvora ne mogu obeshrabriti da se vrate zanatu

Primer za to je slučaj Sanele Marinković (22), koja je u novembru prošle godine pobegla iz kućnog zatvora u Italiji, gde je služila jednogodišnju kaznu zbog pljački. Ona je u februaru uhapšena tokom pljačke stana u sicilijanskom gradu Kataniji, zajedno sa Viktorijom Đorđević (27). One su tokom dana, dok su vlasnici bili odsutni, upadale u stanove i odnosile novac, nakit i tehniku, a policija ih sumnjiči za više od 20 razbojništava. Obe su osuđene na kaznu od godinu dana kućnog zatvora, ali je Marinkovićeva pobegla najverovatnije u Srbiju.

Ne objavljujte na Fejsbuku da ste na odmoru

Provale više nego sitne krađe dela su koja uznemiravaju italijansku javnost. Poslednjih godina sa porastom broja stranih bandi koje provaljuju u stanove, policija sve češće savetuje Italijane da ne objavljuju na društvenim mrežama da odlaze na put i ostavljaju stan prazan. Ipak, ženskim provalnicama nekada je dovoljno i par minuta vremena za premetačinu stana.

Takav je slučaj Violete Radisavljević (23), uhapšene u oktobru 2013. godine u Bergamu, koja je, nedeljama motreći na tipovani stan, sačekala da vlasnik ode do prodavnice da bi provalila u njegov dom. Imala je i saučesnicu, takođe Srpkinju, koja je čuvala stražu i zagovarala vlasnika stana.

Krađe su neretko i porodični biznis, kako pokazuje hapšenje dve Srpkinje - Ane (34) i Maše (32) Đorić, iz novembra 2013. Njih dve su, uz pomoć trojice braće Racković, ojadile više vila i stanova u Trstu i Milanu, a pored novca, otimale su i nakit.Oštrije kazne za provale i krađe

Anđelino Alfano, italijanski ministar unutrašnjih poslova, usaglasio je sa Savetom ministara te zemlje pooštravanje kazni za provale i oružane pljačke nakon pritiska italijanske javnosti, koji traje već godinama. Tako će se ubuduće za provalu u stan ležati, umesto jedne, najmanje tri godine u zatvoru, dok su za oružanu pljačku predviđene kazne do 10 godina zatvora. Takođe, postoji inicijativa i da se formiraju internacionalne baze podataka koje bi države međusobno razmenjivale da bi se povratnici zločinu oštrije kažnjavali.

( Blic)

Reagovanje sestara Đorić: Nemamo nikakve veze sa krađama po Italiji

Povodom spominjanja u tekstu: " Ove četiri srpske lepotice vukle za nos italijansku policiju" javile su se sestre Maša i Ana Đorić koje su izjavile da krađa za nijh nisu nikakav porodični biznis niti imaju veze s tim.

- U Italiji smo otišle 14. novembra 2013. godine. Bile smo tamo 7 dana i tada nas je italijanska policija samo pozvala na informativni razgovor u vezi nekih krađa. Kada su videli pasoš i naša imena odmah su nas pustili, jer te koje traže jurili su tri godine, a mi smo u Italiji boravili sedam dana. Mi smo posle 10-11 sati provedenih u pritvoru našle se na slobodi, jer veze s tim nemamo niti ja, niti moja sestra Maša, kaže Ana Đorić povodom navoda da su njih dve zajedno opljačkale više stanova u Trstu i Milanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track