SRBI PALI S TONOM KOKAINA PO BRITANSKOJ DOJAVI: Plovili u jedrenjaku pod američkom zastavom!
Foto: Profimedia

Velika zaplena droge kod Azorskih ostrva

SRBI PALI S TONOM KOKAINA PO BRITANSKOJ DOJAVI: Plovili u jedrenjaku pod američkom zastavom!

Crna Hronika -
Četvorica srpskih državljana i Nemac našeg porekla sakrili 1,15 tona droge u jedrenjak sa zastavom SAD. Sumnja se da su radili za strane narko-bosove

LISABON - Srpska kriminalna grupa, koja je uhapšena na jedrenjaku na kom je nađeno 1,15 tona kokaina, najverovatnije je radila za inostrane narko-bosove, govore prvi operativni podaci. Za razliku od nedavnog hapšenja na jahti „Amsterdamer“ kod Španije, kada su takođe uhvaćeni Srbi sa drogom, srpska policija nije učestvovala u ovoj akciji.Kako je saopštila portugalska policija, četiri državljana Srbije i jedan Nemac, stari između 29 i 54 godine, uhapšeni su u noći između 27. i 28. maja u luci na ostrvu Fajal u Azorskom arhipelagu, udaljenom oko 1.500 kilometara od portugalske obale. Jedrenjak na kom je nađena droga nosio je američku zastavu, a kokain je bio skriven na četiri mesta u središnjem delu broda. To je najveća zaplena kokaina do sada u regionu Azorskih ostrva, a vrednost narkotika procenjuje se na više od 70 miliona evra.Francuska dojava- Još se istražuje za koga je grupa prevozila kokain. Vrlo je moguće da su odrađivali posao za stranu mafiju. Praktično su sva petorica uhapšenih Srbi, ali jedan od njih ima nemačko državljanstvo, pa se vodi kao Nemac. Za sada ne postoje indicije da je ova grupa povezana sa krijumčarima koji su uhvaćeni na jahti „Amsterdamer“ u španskim vodama - kaže za Kurir sagovornik iz MUP.Portugalska policija, koja je izvela akciju, delovala je na osnovu dojave francuskih i britanskih istražitelja. Francusko ministarstvo finansija saopštilo je da je operacija bila deo zajedničke istrage francuske carinske službe i britanske Nacionalne kriminalističke agencije, „čija je meta bila srpska kriminalna grupa osumnjičena za krijumčarenje kokaina između Kariba i Evrope“.Sve češće brodomČlan Svetske asocijacije šefova policija Marko Nicović smatra da uhapšeni Srbi ne pripadaju grupi Darka Šarića.- Narko-karteli koriste državljane siromašnih zemalja za transport droge, zbog toga Srbe često hapse u takvim akcijama. Sa padom Šarića, njegovi saučesnici su se razbežali i mala je verovatnoća da su oni umešani - kaže Nicović.Prema njegovom mišljenju, moguće je da iza ove i pošiljke na brodu „Amsterdamer“ stoje druge svetske mafije.- Mnogo je veća verovatnoća da je ovaj tovar poslala ruska ili italijanska narko-mafija, jer ova droga ima veliku vrednost. Da bi neko kupio 1,1 tonu kokaina iz Južne Amerike, mora da ima 10 miliona evra u kešu, što je nerealan iznos za srpsku mafiju - objašnjava Nicović.Prema njegovim rečima, droga se sve više prevozi brodovima, tankerima i jahtama zbog veće mogućnosti sakrivanja tovara.- Osim toga, kontrola na moru je manja nego kada prevozite drogu kopnenim putem. Takođe, paketi u kojima se nalazi droga obeleženi su posebnim uređajem. Ukoliko policija uhvati krijumčare, oni drogu bacaju u more. Nakon nekog vremena, aparat koji u sebi poseduje tajmer se aktivira, paket puni vazduhom i izbacuje ga na površinu, tako da ga saučesnici mogu pokupiti - rekao je naš sagovornik.

Dugačka obalaKRIJUMČARI VOLE PORTUGALU Portugalu su zaplene droge česte, budući da šverceri narkotika koriste dugačku obalu te zemlje da bi lakše prošvercovali drogu na teritoriju Evrope. Rekord kad je reč o zapleni kokaina u Portugalu iznosi čak 6,1 tonu, otkrivenu u novembru 2005. na širem području Lisabona, pri čemu su uhapšeni šest Francuza i jedan Kolumbijac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track