Najnovije vesti

16 GODINA POSLE LIKVIDACIJE: Sutra počinje suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije
Foto: Kurir

Proces

16 GODINA POSLE LIKVIDACIJE: Sutra počinje suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

Crna Hronika
Na optuženičkoj klupi su Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, a Milanu Kuraku sudi se u odsustvu jer je u bekstvu. Ključni svedok je Milorad Ulemek Legija, ima ih još 90

BEOGRAD - Suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Resora Državne bezbednosti (DB) optuženih za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije počinje sutra u Specijalnom sudu u Beogradu.

Na optuženičkoj klupi naći će se nekadašnji načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić, dok će se pripadnik rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku suditi u odsustvu jer je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radomir Marković će u sud biti dovezen iz zatvora u Poćarevcu (Foto: Printscreen RTS)
Radomir Marković će u sud biti dovezen iz zatvora u Poćarevcu (Foto: Printscreen RTS)

Marković će u sud biti dovezen iz zatvora u Požarevcu gde izdržava kaznu zatvora od 40 godina, a Radonjić i Romić iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu u kojem su već godinu i po dana, od hapšenja 13. januara 2014. godine.

Na početku suđenja tužilac će pročitati optužnicu, a optuženi će se kratko izjasniti o krivici. Zatim će tužilaštvo dati uvodnu reč, a potom branioci okrivljenih, nakon čega će optuženi imati mogićnost da detaljno iznesu svoju odbranu. Posle izlaganja odbrane, sud će početi sa izvođenjem dokaza tužilaštva za organizovani kriminal, koje optužene tereti za teško ubistvo za koje im preti kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Među dokazima koje je preldložilo tužilaštvo je saslušanje oko 90 svedoka - bivših pripadnika DB-a, "zemunskog klana", Jedinice za specijalne operacije, političara i drugih.

Milorad Ulemek Legija je ključni svedok (Foto: Kurir)
Milorad Ulemek Legija je ključni svedok (Foto: Kurir)

Ključni svedok tužilaštva u ovom postupku, nakon čijeg iskaza je pokrenuta zvanična istraga prošle godine u januaru, je nekadašnji pripadnik DB, odnosno komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora. Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Suđenju u junu moći će da prisustvuju mediji, a optuženi će moći detaljno da izlože svoju odbranu. Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić i pripadnika rezervnog sastava tog resora Milan Kurak. Marković je u sud dovežen iz zatvora u Požarevcu gde izdržava kaznu zatvora od 40 godina, a Radonjić i Romić iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu, dok je Kurak u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal oni se terete da su "iz niskih pobuda" ubili novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora. Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa. S njim je u vreme ubistva bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake telesne povrede pošto su je napadači onesvestitli udarcem u glavu. U vreme Ćuruvijinog ubistva na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. godine, osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine. Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...