Radomir Marković: Imali smo važnija posla od ubijanja novinara
Foto: Profimedia

Progovorio o likvidaciji Slavka Ćuruvije

Radomir Marković: Imali smo važnija posla od ubijanja novinara

Crna Hronika -
Slavko je ubijen tokom bombardovanja, a u to vreme imali smo daleko veći razlog za brigu od toga šta piše, nije on nikog ugrozio, izjavio bivši načelnik DB

BEOGRAD - Radomir Marković, bivši načelnik Državne bezbednosti, koji je optužen da je po nalogu nepoznate osobe iz vrha tadašnje vlasti organizovao ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa, izjavio je juče na početku suđenja da nema nikakve veze sa ubistvom Slavka Ćuruvije i da ne razume od čega treba da se brani.- Ako će to pomoći Srbiji, jer je poznato da i Evropska unija insistira na rešavanju ovog predmeta, nije problem da priznam, ja sam već osuđen na 40 godina zatvora. Ali smatram da istinu pre svega dugujemo porodici Slavka Ćuruvije, a ovakvom optužnicom i dokazima sigurno nećemo doći do nje - izjavio je pred većem Specijalnog suda Radomir Marković.Negira krivicuO ubistvu Slavka Ćuruvije u centru Beograda 13. aprila 1999. godine, kako je naveo, saznao je od optuženog Milana Radonjića.- Pozvao me je telefonom i rekao da su radili tajnu pratnju jedne osobe i da je ona, kad su prekinuli pratnju, ubijena. Ja se, kao načelnik, nisam bavio pratnjama. Rekao sam mu da sve što zna prosledi beogradskoj kriminalističkoj policiji - rekao je u svojoj odbrani Radomir Marković.Bivši prvi čovek DB kazao je i da smatra da je cilj da se preko pripadnika DB za zločin optuži tadašnji režim Slobodana Miloševića.- Slavko Ćuruvija je ubijen 13. aprila 1999, u jeku bombardovanja. U to vreme, u prilikama u kojima se tada nalazila Srbija, imali smo daleko veći razlog za brigu od toga šta Ćuruvija piše. Nije on mogao nikoga da ugrozi, niti je bio jedini novinar koji je pisao protiv vlasti - pokušao je Marković da objasni zbog čega služba nije imala razloga da ubije novinara.Marković juče je ocenio i da se optužnica zasniva na pretpostavkama i nagađanjima.Tanka optužnica- Saslušano je više od 100 svedoka i nijedan nema saznanja o ubistvu. Jedini očevidac, Branka Prpa, decidirano je izjavila da Miroslav Kurak ne odgovara opisu ubice - rekao je Marković i osvrnuo se i na ključnog svedoka u postupku, Milorada Ulemeka Legiju, posle čijeg iskaza su trojica okrivljenih i uhapšena. Marković je naveo da je Legija počeo da ga tereti za „Ibarsku magistralu“ i druge predmete još 2001. , i to na osnovu dogovora sa Zoranom Ðinđićem.Navode optužnice juče su odbacili i Milan Radonjić i Ratko Romić i najavili da će se i oni detaljno izjasniti o optužnici. Četvrti optuženi, Miroslav Kurak, u bekstvu je i sudi mu se u odsustvu.

SvedokJELENA ĆURUVIJA U SUDUĆerka pokojnog Slavka Ćuruvije, Jelena, juče je došla u Specijalni sud u Beogradu, ali ona nije mogla da prisustvuje iznošenju odbrane Radomira Markovića jer će u postupku biti saslušana kao svedok. U publici je sedeo i Veran Matić, koji je na čelu komisije za rešavanje ubistava novinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track