Svedok: Od Rebrače ni dinara za mamograf

Svedok: Od Rebrače ni dinara za mamograf

Crna Hronika -
Svedok posvedočio na suđenju da njegov fond nije dobio ni dinara za kupovinu mamografa od Fonda za prevenciju raka dojke "Katarina Rebrača"

BEOGRAD - Direktor televizije B92 Veran Matić posvedočio je na suđenju u Višem sudu u Beogradu da fond te medijske kuće nije dobio "ni dinara" za kupovinu mamografa od Fonda za prevenciju raka dojke "Katarina Rebrača", iako su imali zaključen ugovor o donaciji tri miliona dinara.

Fond B92 je pokrenuo akciju za kupovinu mamografa i 25 kompanija se prijavilo da želi da učestvuje u donaciji, a među njima je bio i fond "Katarina Rebrača", ispričao je Matić na suđenju vlasnici Dobrotvornog fonda za prevenciju raka dojke Katarini Rebrači i njenim saradnicama, optuženim za protivpravno prisvajanje 37 miliona dinara sa računa fonda.

Mamograf je trebalo da bude donacija Institutu za onkologiju, na čijem je čelu u to vreme bio Nenad Borojević, koji je kasnije uhapšen pod sumnjom za malverzacije sa citostaticima, a 11.januara ove godine izvršio je samoubistvo.

Prema rečima Matića, Rebrača je potpisala ugovor o donaciji Fondu B92 od tri miliona dinara, ali nije nista uplatila.

"Takav ugovor nismo tumačili kao obavezujući, pa nismo pokrenuli nikakav postupak", rekao je Matić.

Na suđenju svedočio je i direktor "Telekoma Srbija" Branko Radujko.

Ta kompanija je, prema njegovim rečima, donirala 960.000 dinara Rebračinom fondu od 2006. do 2010. namenjenih kampanji za edukovanje žena o neophodnosti prevencije i lečenja kancera, dok je za kupovinu mamografa Fondu B92 uplatila 800.000 dinara 2008.

Donacije su se odnosile na različite promotivne kampanje i manifestacije koje su imale za cilj da ukažu na opasnosti koje prete od te opake bolesti, a odvijale su se uz podršku Ministarstva zdravlja, nadležnih zdravstvenih insistucija, kao i B92.

Emilija Štula iz Infostana, preko čijih uplatnica su građani plaćajući komunalije uplaćivali sredstva za Fond za prevenciju raka dojke, navela je da Infostan nema preciznu evidenciju o tome koliko je sredstava na taj način prikupljeno.

Ona je posvedočila da je Rebrača obavestila Infostan da je uplatama građana prikupljeno 1,2 miliona dinara, a ukupno 10 miliona dinara sa drugim donatorima.

Suđenje će biti nastavljeno 27. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track