MAJKA NARKOMANKA: Dojila sam sina iako je bilo rizično zbog droge
Foto: Bogdan Vranješević

Pravda se zbog teško bolesnog deteta

MAJKA NARKOMANKA: Dojila sam sina iako je bilo rizično zbog droge

Crna Hronika -
Beba kritično: Moje dete je satima plakalo, mnogo se mučilo, pa sam mu ipak davala da sisa, kaže bivša zavisnica Marija Damjanović (29), čiji je sin u bolnici

KRAGUJEVAC - Kriva sam, ali sve loše što sam uradila, učinila sam u najboljoj nameri jer je moje dete stalno plakalo. Zato sam ga dojila iako sam znala da je rizično pošto sam na metadonskoj terapiji zbog odvikavanja od droge. Želim samo da mojoj bebi bude dobro, jer ću se ubiti ako joj se nešto desi.„Skidaju“ se pet godinaOvako za Kurir počinje priču Marija Damjanović (29), majka jednoipomesečnog dečaka koji je u ponedeljak uveče u teškom stanju primljen na Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Kragujevac i još uvek je na aparatima za veštačko disanje. Analizom urina, u bebinom organizmu je utvrđeno prisustvo „metadona“ i „bensedina“!To su lekovi koje Marija i njen suprug Andreja Andrejić (31) dobijaju u okviru terapije odvikavanja od droge, koju su oboje dugo uživali.- Andreja i ja smo već pet godina u programu „skidanja“. Sina smo dobili pre šest nedelja. Doktori su me upozorili da je moguće da se lekovi koje dobijam prenesu preko mog mleka na bebu. Međutim, od samog rođenja naš sin je stalno plakao. Samo krikne u nekom trenutku i onda po pet-šest sati neprestano plače. Jedino se smirivao kad ga stavim na sisu. Bilo mi je žao da se muči i zato sam ga dojila - pravda se Marija.Prestao da dišeNjen suprug Andreja ipak ne veruje da je to razlog drame koja se dogodila u ponedeljak.- Sekao sam drva u šumi, gde nadničim, i predveče me je Marija pozvala da odmah dođem jer je našem sinu loše. Celog dana nije hteo da jede, sve duže je spavao, otežano disao i bio je modar u licu. Nismo uspevali da ga probudimo. Zvali smo Hitnu pomoć i oko ponoći otišli u bolnicu. Odmah su ga reanimirali jer je prestao da diše. Nisam lekar, ali znam kakve reakcije izaziva „metadon“. Ubeđen sam da ga lek ne bi tako omamio, već da je neki drugi problem - kaže Andreja.Najvažnije je sada da se beba oporavi, a šta je uzrokovalo teško zdravstveno stanje mališana utvrdiće istraga. Roditelji su saslušani u policiji, a javni tužilac prikuplja sve podatke na osnovu kojih će odlučiti da li u ovom slučaju ima elemenata krivične odgovornosti.

Socijalni radnici nisu znaliNISMO IMALI NIKAKVU PRIJAVUMarija i Andreja tvrde da su, iako žive u nemaštini, o svom sinu brinuli na najbolji način. To će ipak proceniti socijalni radnici, koji do sada nisu imali saznanja o ovoj porodici.- Nismo imali nikakvu prijavu od roditelja, srodnika, komšija... O slučaju smo prvi put obavešteni službeno, od policije, kad je dete smešteno u bolnicu. Prioritet je u ovom trenutku medicinsko zbrinjavanje bebe. Tužilac vodi istragu, a mi smo oformili stručni tim koji će proceniti da li porodica ima kapacitete da obezbedi razvoj i bezbednost deteta ili će ono možda biti privremeno ili trajno smešteno u hraniteljsku porodicu - kaže Ljiljana Đorđević, rukovodilac službe za zaštitu dece i mladih u Centru za socijalni rad u Kragujevcu.

ProblemBEBA SLABO NAPREDOVALANesrećni dečak uzrasta svega četrdesetak dana slabo je napredovao od rođenja, nezvanično saznaje Kurir u istrazi.- Beba je na težini dobila samo oko 400 grama, a optimalno je da mesečno nabaci najmanje 800 grama - kaže naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track