Brat Uroš (9): Stefan se udavio jer je hteo da spase jagnje!

Mali Uroš ispričao kako je stradao njegov brat

Brat Uroš (9): Stefan se udavio jer je hteo da spase jagnje!

Crna Hronika -
Okliznuo se i upao u reku. Dodao sam mu štap da izađe, ali nisam imao snage da ga izvučem, rekao mališan. Još nema dokaza o nasilnoj smrti

BELA CRKVA - Stefan je hteo da spase jagnje koje se približilo vodi. Okliznuo se i pao u reku. Pokušao sam da mu pomognem, ali nisam mogao.Ovim rečima je Uroš Ilić (9) opisao kako se u subotu u reci Karaš udavio njegov stariji brat Stefan (12).

Njegovu priču potvrđuje i nalaz obdukcije, po kome se dečak utopio nesrećnim slučajem, čime se isključuje mogućnost da je dečaka neko gurnuo u reku ili udavio.

Pretpostavlja se da su povrede na Stefanovom telu nastale od podvodnog granja i šiblja u momentu utapanja. Inače, mesto na kom je Stefan upao duboko je oko dva metra, a on nije znao da pliva.

Gledao kako mu se brat utapa... Uroš Ilić
Gledao kako mu se brat utapa... Uroš Ilić

Izmislio zbog ocaUroš je policajcima, a potom i roditeljima ispričao da je bratu rekao da ne pokušava da ide po jagnje.- Jagnje je krenulo ka reci, gde je duboko. Kazao sam mu da ne ide, ali je on rekao da ne sme da se vrati kući ako izgube jagnje. Krenuo je ka njemu, a tamo je strmo, okliznuo se i pao u vodu. Dodao sam mu štap da izađe, ali nisam imao snage da ga izvučem. Posle toga sam samo video mehuriće - ispričao je mali Uroš.Njegova polusestra Svetlana kaže da je Uroš na njeno pitanje zašto je sve izmislio odgovorio da se plašio da ocu kaže istinu.- Rekao je da je na ulici video crna kola kad se vraćao kući i da mu je tada palo na pamet da izmisli priču o otmici. Te ljude sa tetovažom viđao je ranije da pecaju u reci, pa je i njih povezao. Posle svega, ne znam koliko mogu da mu verujem - priča Svetlana.

Sestra: Posle svega ne znam koliko mogu da mu verujem
Sestra: Posle svega ne znam koliko mogu da mu verujem

Ona kaže da je začuđena reakcijom svojih roditelja nakon svega.- Čudno mi je kako moja majka reaguje na sve ovo što se dogodilo. Sigurna sam i da ne vodi računa o deci onako kako bi trebalo. Ako im nadležni oduzmu decu, preuzeću brigu o njima - kaže Svetlana, koja sa suprugom živi u Beloj Crkvi.Stefanov otac Steva Gages kaže za Kurir da još nije svestan svega što se desilo.- Stefan mi je bio desna ruka, bio je mnogo vredan i poslušan. Nema boljeg deteta od njega. Mnogo je voleo ovce. Ne sumnjam da je hteo da spase životinju i da je zbog toga nastradao. Ali ne znam zašto je Uroš lagao, nikada ga nisam maltretirao ni tukao - rekao je otac.Otac slomljenIako potpuno izgubljen od bola i tuge, on je davao instrukcije rođacima da kupe odeću za sahranu.- Stefan je voleo da nosi trenerke i patike i to mu je lepo stajalo - rekao je otac i počeo da plače.

Tužilaštvo u PančevuNEĆE BITI ISTRAGES obzirom na to da nema dokaza da je Stefan ubijen, Više tužilaštvo u Pančevu neće pokrenuti istragu o ovom slučaju. Tužilac Gordana Čolić navodi da nema dokaza o nasilnoj smrti dečaka.- Sada čekamo izveštaj policije, nakon čega ćemo doneti odluku o tome da nije bilo otmice jer je to jedino što možemo da uradimo nakon priznanja dečakovog brata da je sve izmislio. Pošto dečak ima devet godina, protiv njega nikakva istraga ne može biti pokrenuta - kaže Čolićeva i dodaje da Centar za socijalni rad treba da utvrdi da li su Steva Gages i Gordana Ilić sposobni za obavljanje roditeljske dužnosti.

ANALIZA Klinički psiholog Milan Kostić o nesrećnom slučaju DETE IZMIŠLJA DRUGU REALNOSTKlinički psiholog Milan Kostić tvrdi da priča koju je Uroš Ilić ispričao nakon utapanja brata odgovara pričama kojima se služe deca tog uzrasta.- Deca tog uzrasta u posebnim situacijama izmišljaju alternativnu realnost koja im više odgovara od one u kojoj žive. Suočen sa tragedijom, on izmišlja priču po kojoj će se brat vratiti, a to radi da bi odložio bol. U takvim situacijama priča je uvek vezana za događaj - kaže Kostić.On naglašava da se deca Uroševih godina plaše odgovornosti koju osećaju jer imaju svest o tome šta se zapravo dogodilo.- Dete tada nije uvereno u svoju priču, ali je očigledno procenilo da može da ubedi roditelje da se sve desilo kako im je na početku ispričao - zaključuje Kostić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja