Najnovije vesti

SLAGALI I ITALIJANE: Šefovi CG policije 9 godina voze ukradeni audi A4
Foto: Dragan Kadić

Interpolova poternica i dalje na snazi

SLAGALI I ITALIJANE: Šefovi CG policije 9 godina voze ukradeni audi A4

Crna Hronika
Crnogorski policajci deceniju kriju i ne obaveštavaju kolege iz susedstva da je audi u njihovom posedu, iako je poternica Interpola Rim i dalje aktivna otkada je Italijanki C. C. ukraden 2005.

PODGORICA - Načelnici u crnogorskoj policiji godinama voze ukradeni “audi A4”, uprkos tome što znaju da to vozilo gotovo deset godina potražuje Interpol. Taj automobil ukraden je u Italiji iste godine kada je i proizveden - 2005. godine, a samo par meseci kasnije registrovan je kao službeno vozilo Uprave policije.

Crnogorski policajci deceniju kriju i ne obaveštavaju kolege iz susedstva da je “audi” u njihovom posedu, iako je poternica Interpola Rim i dalje aktivna.

Uprkos tome što su iz MUP-a tvrdili da tužilaštvo ispituje kako je to vozilo dospelo u ruke doskorašnjeg načelnika beranske policije Veselina Krgovića, on je tek jedan u nizu koji je koristio taj automobil.

Nekadašnji rukovodilac bjelopoljske policije Nikola Medenica, prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, ispričao je istražiteljima da je iz kabineta šefa policije Veselina Veljovića pozvan početkom 2006. godine da preuzme ključeve ukradenog auta.

Auto je Italijanki C. C. ukraden 11. novembra 2005.On je Unutrašnjoj kontroli rekao da je odmah po dolasku u Bijelo Polje predao dokumentaciju za registraciju, ali da ga je neko iz Uprave policije pozvao i saopštio mu da se vozilo ne može registrovati, jer se potražuje...Ipak, prvog dana septembra 2006. godine “audi” je registrovan i Medenica ga je koristio dok ga nije predao nasledniku na funkciji rukovodioca Centra bezbednosti Bijelo Polje Petru Šestoviću.

Šestović je ispričao da je 2009. godine, po naređenju Veljovića, raspoređen na mesto šefa bjelopoljske policije, a da je malo kasnije naložio jednom od službenika da registruje “audi”.

Nakon par dana, prema istim informacijama, jedan od kolega obavestio ga je da se to vozilo ne može registrovati, jer nije bio završen carinski postupak, a ubrzo mu je poslato i rješenje o poništenju registracije.

O svemu je, kako tvrdi, upoznao šefa kabineta direktora Uprave policije Petra Krstajića, pa je dobio drugi automobil.

Ukradeni „audi A4” (BP 13-13), prema njegovim riječima, po potrebi je ustupao Kriminalističkoj policiji. On je kolegama iz Unutrašnje kazao i da je 2010. godine ukradeni automobil vraćen u auto-centar policije u podgoričkom naselju Zagorič, na usmeni zahtev Veljovića.

Veljović je, naime, rekao da to urade zbog novinskih napisa da se izvestan broj motornih vozila koji je registrovan sa operativnim tablicama koristi u službene svrhe.

Nekadašnji načelnik Područne jedinice jedinice MUP-a u Bijelom Polju Dragan Šćepanović, kazao da je po molbi Nikole Medenice otišao da registruje to vozilo...Rekao je da je od službenice Violete Bogavactražio da ubrza postupak oko registracije, a da mu je ona odgovorila da za auto nema dokaza o procijenjenoj carini.

Prema njegovim rečima, Medenica je obećao da će se za nekoliko dana uplatiti carina, pa je po njegovom odobrenju izdata saobraćajna dozovola...

Pošto to nije učinjeno, Šćepanović je ispričao da su nakon nekog vremena pristupili poništenju registracije i da su tek tada, uvidom u elektronsku bazu podataka, ustanovili da se vozilo potražuje.

On je istražiteljima rekao da ne zna šta se dalje dešavalo sa vozilom i da ne može, poslije toliko vremena, reći zašto u dosijeu vozila nema rješenja o poništenju registracije.

Bogavac je inspektorima ispričala da je pri registracija tog “audija” nedostajala takozvana velika knjiga, odnosno italijanska targa sa odjavom i carinski list kao dokaz da je uplaćena carina.

Ona je rekla da je njen tadašnji šef Šćepanović naložio da se sprovede postupak registracije, što je ona i uradila 1. septembra 2006.

Kazala je da se ne seća ko je preuzeo saobraćajnu dozvolu i registarske oznake. Objasnila je da su u februaru 2007. doneli rješenje o poništenju registracije, jer je od šefa obaveštena da nije donet dokaz da je izvršena uplata carine.

Istraga Odeljenja unutrašnje kontrole policije, pokrenuta je na zahtev ministra Raška Konjevića, koji je u februaru tražio da se utvrdi na koji način je nabavljeno službeno vozilo “audi A4” sa brojem šasije WAUZZ-Z8E46A007745 .

(Vijesti.me)

Specijalni tužilac: Sve je u redu, niko neće odgovarati?!?

Zbog slučaja ukradenog vozila niko neće odgovarati - osnovni tužilac je konstatovao da je  nastupila zastarelost krivičnog gonjenja, a specijalni tužilac da niko nije zloupotrebio službeni položaj.

Osnovni tužilac je konstatovao da   se u tom slučaju stiču elementi bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti,  prvenstveno krivičnog djela - falsifikovanje isprave. On je, međutim, objasnio da je vozilo registrovano još 2006. godine, a da zakon predviđa  da se krivično gonjenje ne može preduzeti kad protekne pet  godina od izvršenja krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora preko tri  godine. Iz Vrhovnog državnog tužilaštva zato su savetovali  MUP-u da o slučaju ukradenog vozila obaveste specijalnog tužioca za organizovani kriminal, ali...

“Odeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, obavestilo je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju 05. 05. 2015. godine da ocena i analiza prikupljene dokumentacije i podataka nije ukazala da povodom nabavke i korišćenja predmetnog vozila učinjena bilo koja radnja koja bi eventualno predstavljala izvršenje krivičnog djela  - zloupotreba službenog položaja, od strane službenog lica MUP-a koje je javni funkcioner”, piše u odgovoru VDT-a.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...