ZAHVALNOST FBI: Srpski MUP pomogao u hapšenju američkog četnika
Foto: Tanjug

ZAHVALNOST FBI: Srpski MUP pomogao u hapšenju američkog četnika

Crna Hronika -
Zahvaljujem srpskoj policiji na pomoći u hvatanju Erika Frejna, osumnjičenog za ubistvo policajca koji je bio na listi najtraženijih kriminalaca - rekao je direktor Federalnog istražnog biroa Sjedinjenih Država

BEOGRAD - Direktor FBI Džejms Komi zahvalio je u Beogradu juče srpskoj policiji na pomoći pri hapšenju Erika Frejna (32), koji je u SAD ubio policajca Briona Diksona (38).- Zahvaljujem srpskoj policiji na pomoći u hvatanju Erika Frejna, osumnjičenog za ubistvo policajca koji je bio na listi najtraženijih kriminalaca - rekao je direktor Federalnog istražnog biroa Sjedinjenih Država.

Tužilaštvo u Pensilvaniji zatražilo je smrtnu kaznu za Frejna, koji se tereti da je 12. septembra 2014, pucajući iz snajpera, ubio policajca Diksona i ranio Aleksa Daglasa (32) ispred kasarne državne policije u Bluming Grouvu.

Frejn je uhapšen šest nedelja kasnije, 30. oktobra, ispred napuštenog hangara za avione u pensilvanijskom odmaralištu Tanersvil, koje je 56 kilometara udaljeno od mesta gde je počinio zločin. Frejn je pucao u policajce iz „kalašnjikova“, obučen u srpsku uniformu.

On je i pre zločina često pozirao u srpskoj uniformi, a u Beogradu se slikao sa srpskom zastavom ispred Hrama Svetog Save.

Američki FBI je saopštio da je osumnjičeni Frejn obučeni snajperista, kao i da „već dugo gaji mržnju prema policiji“. Takođe je saopšteno da je opsednut bitkama iz Drugog svetskog rata i istočnoevropskom vojskama, kao i da je trgovao znamenjima iz rata.

Pre deset godina, Frejn je optužen u Njujorku za krađu odeće i drugih predmeta iz Drugog svetskog rata vrednih između tri i četiri hiljade dolara. Uhapšen je tek marta 2005. i izručen Pensilvaniji godinu kasnije. Frejn je, inače, živeo s roditeljima u Kejnadensisu, ali u kući nije boravio nedeljama pre pucnjave.

Srbija ozbiljan i pouzdan partner

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor FBI Džejms Komi rekli su juče da su na sastanku razgovarali o borbi protiv terorizma i tehnološkog kriminala. Istakli su da je saradnja dobra, ali da može još da se unapredi.

- Srbija želi da pokaže da je ozbiljan i pouzdan partner u borbi protiv terorizma. Želimo da naši ljudi budu obučeni i spremni za borbu protiv terorizma na globalnom nivou - kazao je srpski ministar.

On je istakao i da je strateški cilj MUP-a još bolja saradnja se FBI, kao i da „od prve istorijske posete direktora FBI Srbiji očekuje da će kroz razmenu iskustava doprineti uspešnijoj borbi protiv svih vidova kriminala“.

Stefanović je naglasio da je FBI strateški partner MUP-a već više godina i da je tema razgovora bila i obuka srpskih policajaca u Akademiji FBI u Atlantiku.

Komi je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa MUP-om i drugim partnerima u Srbiji i rekao da je već dugo želeo da dođe u Beograd. Podsetio je na šestomesečni pilot-projekat agenta FBI koji je angažovan na pomoći u borbi protiv sajberkriminala.

Prema njegovim rečima, borba protiv sajberkriminala je jedan od dominantnih oblasti interesovanja FBI „jer su kriminalci zloupotrebljavajući internet napravili svet veoma malim“.

- A mi ćemo ga napraviti još manjim kako bismo ih zajedno uhvatili - rekao je Komi.On je ukazao i na obuku pripadnika policije u FBI centrima u Virdžiniji i Budimpešti.

Stefanović je juče razgovarao i s koordinatorkom za pomoć SAD za Evropu i Evroaziju Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt dipartmenta Alinom Romanovski o unutrašnjim reformama koje sprovodi MUP, s posebnim akcentom na novi zakon o policiji.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track