Odbijena optužnica za silovanje Srpkinje u zatvoru Kuline

Silovanje

Odbijena optužnica za silovanje Srpkinje u zatvoru Kuline

Crna Hronika -
Županijski sud u Splitu obustavio postupak protiv Miroslava Periša i Damira Boršića zbog silovanja Srpkinje u šibenskom vojnom zatvoru Kuline

ZAGREB - Veće Županijskog suda u Splitu obustavilo je postupak protiv bivšeg vojnog policajca Miroslava Periša i njegovog pretpostavljenog Damira Boršića za ratni zločin nad civilima, odnosno, silovanje jedne Srpkinje u šibenskom vojnom zatvoru u Kulinama.

Optužnica je teretila Boršića da je od maja do jula 1993. godine, kao upravnik Kulina i kao takav odgovoran za primenu propisa međunarodnog prava, kršio Ženevsku konvenciju o zaštiti građanskih osoba u rata.

On je držao u zatvoru četvoro civila znajući da ih zatvorski čuvari svakodnevno prebijaju i maltretiraju, pri čemu nije ništa preduzeo da to spreči, a uz to je i sam učestvovao u iživljavanjima.

Zatočenici su bili svakodnevno fizički i psihički maltretirani, dok je jedna od žrtava, danas 66-godišnjakinja, silovana više puta i prisiljavana na polni odnos sa jednim od zatvorenika.

Kako su izvestili mediji, iako je dotična svedočila putem video linka s drugog kontinenta i iako su tokom istrage prikupljeni i drugi dokazi i iskazi, sudije županijskog suda ocenile su da to nije dovoljno i donele odluku da se postupak obustavi.

Tužilaštvo će se žaliti Vrhovnom sudu.

Boršić je s Tvrtkom Pašalićem, Miloradom Pajićem i Željkom Maglovom već ranije optužen za ratni zločin u Kulinama, a postupak za silovanje izdvojen je u poseban slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track