DANAS IZRUČENJE: Kapetan Dragan bez fer suđenja u Hrvatskoj
Foto: Vlada šporčić

Dragan Vasiljković (61) danas u Splitu

DANAS IZRUČENJE: Kapetan Dragan bez fer suđenja u Hrvatskoj

Crna Hronika -
Srpski ministar pravde sumnja u pravičan proces. „Mislim da bi bilo bolje kad bi mu se sudilo na nekom drugom mestu“, kaže Selaković

BEOGRAD - Dragan Vasiljković (61), poznatiji kao Kapetan Dragan, devet i po godina nakon što je uhapšen u Australiji, danas stiže u Hrvatsku. Vasiljković je prvi državljanin Australije koji je zbog ratnog zločina izručen nekoj stranoj državi.Vasiljkovića su u sredu ujutro po australijskom vremenu na aerodromu u Sidneju preuzeli hrvatski policajci. U njihovoj pratnji danas u prepodnevnim satima trebalo bi da sleti na zagrebački aerodrom, nakon čega je predviđeno da bude prebačen u Split, pred čijim sudom se protiv Vasiljkovića vodi istraga.U petak pred sudomDržava Srbija je više puta od Australije tražila da Kapetana Dragana ne izručuje Hrvatskoj, ali je naš zahtev svaki put odbijen. Ministar pravde Nikola Selaković sumnja u to da će Vasiljević u Hrvatskoj imati pravično suđenje.- Tvrdim da je pitanje da li će on imati fer i pravično suđenje. Mislim da bi bilo bolje kad bi mu se sudilo na nekom drugom mestu. Vasiljković je, koliko mi je poznato, i srpski državljanin, a Srbija će učiniti apsolutno sve da mu pomogne u skladu sa zakonom - izjavio je juče Selaković.Ministarstvo pravde je četiri puta slalo dopis australijskim vlastima, a poslednji im je upućen pre tri-četiri nedelje.- U utorak nam je ponovo stigao isti odgovor - da će Vasiljković biti izručen Hrvatskoj. Pomoći ćemo Kapetanu Draganu u tom smislu što ćemo hrvatskim organima proslediti sve što od nas budu tražili, a što će verovatno biti u njegovu korist - rečeno nam je u Ministarstvu pravde.Vasiljkovićev advokat po službenoj dužnosti Darko Stanić još nije imao kontakt s branjenikom, a prvi put će se najverovatnije s njim videti u petak na saslušanju pred tužiocem.- Nakon hapšenja na aerodromu u Sidneju, Vasiljković bi u roku od 24 sata trebalo da bude predat pritvorskom nadzorniku, koji o tome obaveštava Županijsko državno tužilaštvo u Splitu, dok bi u roku od 16 sati trebalo da bude saslušan - kaže Stanić.Neće ga dati SrbijiOn objašnjava da uvek postoji mogućnost da se predmet protiv Vasiljkovića ustupi Srbiji, ali da se to, prema njegovom mišljenju, neće dogoditi.- To je sfera politike, političari uvek mogu da se dogovore i da se slučaj ustupi drugoj zemlji. Međutim, realnije je da Vasiljković, u slučaju da bude osuđen, zatvorsku kaznu izdržava u Srbiji - rekao je Stanić.

Obučavao vojnike u centru „Alfa“... Kapetan Dragan
Obučavao vojnike u centru „Alfa“... Kapetan Dragan

Životni putOD „KNINDŽI“ DO GOLFADragan Vasiljković je pod imenom Danijel Sneden 1967. otišao u Australiju. Četiri godine bio je u australijskoj vojsci, a onda je radio kao instruktor za oružje u Africi i Južnoj Americi. U maju 1990. vratio se u Beograd, a tokom rata u Hrvatskoj 1991. u nastavnom centru „Alfa“ kod Knina stvorio je specijalnu jedinicu, čuvene „knindže“. Posle rata Vasiljković se vratio u Srbiju. Bio je uključen u rad SPO i prijatelj sa Frankom Simatovićem. Jedno vreme proveo je u Srbiji, da bi se ponovo vratio u Australiju, gde je do hapšenja radio kao instruktor golfa.

Hronologija UHAPŠEN PRE DEVET GODINA- Vasiljković je uhapšen u januaru 2006. godine u Pertu, nakon čega mu je određen ekstradicioni pritvor- na slobodi je bio 2009. i početkom 2010, ali je odlukom Vrhovnog suda Australije ponovo uhapšen- australijska vlada u novembru 2012. donela je odluku o izručenju Vasiljkovića Hrvatskoj- Vasiljković se 2013. žalio australijskom sudu jer je tvrdio da je imao nepravedan proces. Sud je odbacio žalbu

ZA ŠTA SE TERETI VASILJKOVIĆVasiljković je, kako prenose hrvatski mediji, bio zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica „Alfa“. Splitsko tužilaštvo sumnjiči ga da je u junu i julu 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca, mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track