NEMAČKI ŠPIJUN UMRO U BORČI: U Evropi ga znaju kao verskog fanatika
Foto: Printskrin

NEMAČKI ŠPIJUN UMRO U BORČI: U Evropi ga znaju kao verskog fanatika

Crna Hronika -
Kod preminulog pronađena dokumenta sa detaljnim opisima nekih terorističkih napada u svetu u poslednjih 15 godina, kretanje ruskih podmornica, podaci o terorističkim akcijama Islamske države...

Tomas Lederstater, špijun iz Nemačke koji je 3. jula preminuo u Borči, na zapadu Evrope je poznat i kao vođa jednog verskog kulta, što se vidi i na njegovom Fejsbuk profilu.Trenutno glavna misterija za srpske bezbednosne službe i policiju je policijska značka Nemačke sa njegovim imenom i slikom, koja je nađena u stanu koji je iznajmio.Dok ne stigne veštačenje značke, srpsku policiju uznemirava i to što su kod preminulog pronađena dokumenta sa detaljnim opisima nekih terorističkih napada u svetu u poslednjih 15 godina, kretanje ruskih podmornica, podaci o terorističkim akcijama Islamske države...- Policijska značka je na veštačenju kako bi se utvrdilo da li se radi o originalu. Ono što za sada znamo od kolega iz Nemačke je da osoba sa tim imenom nije nikada bila zaposlena ni u tamošnjoj policiji, ni u njihovoj službi BND. Prema nekim informacijama, izgleda da je Lederstater bio i privođen u Minhenu 2010. godine - kaže za “Blic” izvor iz bezbednosnih službi upoznat sa istragom slučaja.

Prema saznanjima nemačkih novinara iz “Bilda” i “Velta” , osoba pod imenom Tomas Lederstater je bila pod prismotrom nemačke policije zbog uznemiravanja građana.

- Radi se o verskom fanatiku, koji je pre pet godina nasumice slao građanima SMS poruke sa tekstom: “Majka Božija vas upozorava...” propagirajući jednu sektu. Građani koji su dobili poruke su sve prijavili policiji - kažu kolege iz Nemačke.Njegova porodica, koja živi u Minhenu, prijavila je njegov nestanak pre nekoliko dana, a u četvrtak ih je policija obavestila da je on mrtav. Bili su iznenađeni kad su čuli da je umro u Srbiji, jer niko od njih nije ni znao da je tamo otputovao. Porodica Lederstater nije želela da razgovara sa novinarima.Opis verskog fanatika Lederstatera, kako navodi izvor iz policije, poklapa se sa tragovima koji su nađeni u stanu u Borči.- Najviše je nađeno verskih tekstova, sa istraživanjem o različitim tumačenjima Biblije. Dosta dokumenata bukvalno zadire u satanizam - kaže naš izvor. Telo Lederstatera srpska policija je zadržala kako bi porodica izvršila identifikaciju i sada se čeka njihov dolazak.- Tek kad porodica dođe i identifikuje telo biće jasno da li se radi o toj osobi - kaže naš izvor iz policije. Ono što celoj priči daje veo misterije je njegovo interesovanje za terorističke akcije i dokumenta koja je imao, što upućuje na to da se radi o špijunu.- Ne znamo još zašto ga je to interesovalo. Dokumentacija koja je nađena kod njega je javno dostupna, odnosno skinuta sa interneta - kaže naš izvor.Telo Lederstatera nađeno je još 3. jula i to u fazi raspadanja. On je početkom maja iznajmio stan u Borči, ali je nekoliko dana kasnije nestao. Niko ga nije viđao, pa su vlasnici stana provalili unutra i zatekli ga mrtvog. Pošto se pretpostavilo da je umro od srčanog udara, telo je poslato na obdukciju, a policija nije ni obavila uviđaj, već je samo zapečatila stan. Kada je 14. jula policija, na zahtev vlasnika, otvorila stan, usledio je pretres pa je i nađena zabrinjavajuća dokumentacija, kažu komšije u Ulici Bele Bartoka. Oni kažu i da je Nemac izgledao jako čudno.- Bio je sav izgubljen. Svraćao je jedino u “Maksi” po hranu i pričao samo sa vlasnicima stana. Sa njima je razgovarao na srpskom jeziku, budući da je njegova majka sa prostora bivše SFRJ, pa je znao jezik - kažu komšije. Vlasnica stana M. J. nije želela da priča sa novinarima.(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track