ZBOG MUČENJA I SUROVOG POSTUPANJA: Srbija dužna da plati odštetu šestorici Albanaca
Foto: Thinkstock

Presuda

ZBOG MUČENJA I SUROVOG POSTUPANJA: Srbija dužna da plati odštetu šestorici Albanaca

Crna Hronika -
Reč je o šestorici Albanaca - Behramu Sahitiju, Elmiru Musliu, Enveru Baleciju, Fatonu Halilaju (13), Sadiku Limaniju i njegovom bratancu Agimu koje su pripadnici MUP-a Srbije u maju 1999. godine uhasili, zatim sproveli najpre u zatvor u Lipljanu, a potom u Zabelu kod Požarevca

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je dve presude kojima je Srbija dužna da šestorici kosovskih Albanaca iz Glogovca isplati odštetu, saopštio je FHP.Kako je saopštio Fond za humanitarno pravo, odšteta od 125.000 do 370.000 dinara treba da bude isplaćena zbog odgovornosti za torturu i nezakonito hapšenje.

FHP navodi da je reč o šestorici Albanaca - Behramu Sahitiju, Elmiru Musliu, Enveru Baleciju, Fatonu Halilaju (13), Sadiku Limaniju i njegovom bratancu Agimu koje su pripadnici MUP-a Srbije u maju 1999. godine uhasili, zatim sproveli najpre u zatvor u Lipljanu, a potom u Zabelu kod Požarevca. Pritvorenici su, kako navodi FHP, od trenutka hapšenja i tokom boravka u pritvoru svakodnevno bili izloženi zlostavljanju i torturi.

"Zbog mučenja i surovog postupanja prema njima, svih šest muškaraca danas trpe ozbiljne psihičke i fizičke posledice po svoje zdravlje", ističe se u saopštenju FHP koji je 2010. godine u ime bivših pritvorenika podneo tužbe protiv Srbije, tražeći naknadu štete za pretrpljene duševne bolove usled umanjene životne aktivnosti, kao posledice torture i neosnovanog boravka u pritvoru, u iznosima između 400.000 i 500.000 dinara.

FHP navodi da je odlukama utvrđeno pravo na odštetu zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, ali negoduje zbog "neopravdano niskih dosuđenih iznosa" uz ocenu da i obrazloženja presuda ukazuju na nameru umanjivanja odgovornosti države za rasprostranjenu torturu nad kosovskim Albancima tokom 1999. godine. Advokati FHP-a su uložili žalbe na ove presude Apelacionom sudu u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track