POSLEDNJE REČI MALIŠANA: Deda, traktor je prešao preko mog stomaka
Foto: Zorana Jevtić

Tragedija

POSLEDNJE REČI MALIŠANA: Deda, traktor je prešao preko mog stomaka

Crna Hronika -
Pao sam ispod traktora, prešao je preko mene, rekao je Dragan Resimić (9) svom dedi nakon pada sa mašine i ubrzo preminuo u bolnici

IVANJICA - Deda, traktor je prešao preko mog stomaka. Ovo su bile poslednje reči Dragana Resimića (9) iz Ivanjice, koga je pregazio traktor u selu Erčege na Goliji.Kako saznajemo, tragediju je nemoćno gledao njegov deda Mićan, koji je zajedno sa dečakovim ocem kosio u blizini. Mališan je preminuo u užičkoj bolnici.Vozilo bilo ugašenoNesreća se dogodila u subotu po podne, kada je mali Dragan bio na planini sa ocem Obrenom i dedom Mićanom. Dete je u momentu nesreće bilo samo pored traktora. Od izvora bliskog istrazi saznajemo da je deda video kada se traktor pokrenuo, ali nije stigao da na vreme spase dečaka.- Na planini su bili dečak, otac i deda. Traktor su ostavili parkiran pored puta. Vozilo je bilo zakočeno, podignuta ručna kočnica, a ni ključevi nisu bili u bravi. Otac je kosio malo dalje, a deda je otišao da pomogne ocu. Kako kažu, deda je video kako je traktor krenuo niz livadu. Počeo je da trči i kada je stigao, našao je dečaka kako leži na zemlji, a traktor se nije prevrnuo. Dečak je bio svestan i rekao je dedi da mu je točak prešao preko stomaka. Nažalost, mališan je preminuo na putu ka užičkoj bolnici - saznajemo od izvora bliskog istrazi.U Erčegama Draganovi roditelji Mirjana i Obren uzgajaju malinu, od koje žive pošto su oboje ostali bez posla. Svakog leta u selu su boravili i Dragan i njegova mlađa sestra Dušica.- Crna malina im dođe glave. Nabrali sedam-osam gajbi. Draganova majka Mira i baba Jela bile su otišle, a on je ostao sa ocem i dedom. Krenuli su traktorom. Kad su odmakli pedesetak metara, stali su da namire ovce, Mićan da ih napoji, a Obren da im nakosi malo trave. Mićan je spustio unuka s traktora, da ih sačeka. Međutim, mališan se ponovo popeo i, verovatno, dok se peo, nagazio kočnicu - ispričao je jedan meštanin Erčega.- Strašna tragedija. Dragan je bio dete za primer, odličan đak, uvek nasmejan... Voleo je da svakog leta dođe kod babe i dede u Erčege. Obožavao je da s dedom radi na imanju - kažu žitelji Erčega.Nije mu bilo spasaDr Sretina Stojanović, direktorka Doma zdravlja u Ivanjici, rekla je da je ekipa odmah izašla na teren i da je dete sa teškim telesnim povredama prevezeno sanitetom u pratnji lekara i dve medicinske sestre u užičku bolnicu.- Po dolasku u bolnicu odmah je pokušana reanimacija, ali povrede su bile teške i dete je preminulo - rekla je Sretina Stojanović.

BezbednostTRAKTOR MORA DA IMA KABINUStradanje dečaka samo je još jedna u nizu nesreća na traktorima u Srbiji. Na putevima u našoj zemlji u poslednjih 15 godina poginula su 543 vozača traktora, najčešće prilikom prevrtanja vozila koja nisu posedovala bezbednosnu kabinu ili ram.- Prema važećim propisima, traktor koji je proizveden, odnosno prvi put registrovan nakon 1. januara 1983, mora da ima bezbednosnu kabinu ili ram, da bi štitili vozača od povrede u slučaju da se traktor prevrne - naveo je MUP.

SMRT POD TRAKTOROM, DECA ČESTO STRADAJU21. mart 2004 - trogodišnji dečak Majkl Milenković poginuo je kada ga je udario traktor u kladovskom selu Podvrška. Mališan se igrao pored asfaltnog puta u selu kad je na njega naleteo traktor, kojim je upravljao Ljubiša Marinković iz Podvrške. MUP je saopštio da je Marinković vozio neprilagođenom brzinom.2. oktobar 2011 - osmogodišnji Đorđe Đuričić poginuo je u Rožancima kod Barajeva kad se prevrnuo traktor kojim je upravljao. Dečak je zadobio kobne povrede glave, od kojih je preminuo na putu do bolnice. Nesrećni dečak život je izgubio samo nekoliko dana nakon što je proslavio osmi rođendan.12. april 2013 - trogodišnji dečak poginuo u zaseoku Trivići, na području Čelinca, nedaleko od Banjaluke. Do nesreće je došlo dok je Pero Trivić (39) upravljao traktorom, držeći dete u naručju. Dete mu je u jednom trenutku iskliznulo iz naručja, palo pod traktor i nastradalo pošto ga je pregazio zadnji točak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track