UBPOK saslušava sedmoro iz pančevačke "Azotare"

UBPOK saslušava sedmoro iz pančevačke "Azotare"

Crna Hronika -
Na ispitivanju su Dušan Stupar, Vujadin Janković, Julijana Vučković, Čedomir Ivković, Jovan Udicki, Jelica Ivković, Milan Cvetičanin

BEOGRAD - Republičko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv devet osoba zbog sumnje da su zloupotrebama u pančevačkoj "Azotari" oštetili budžet Srbije za oko milijardu dinara.

Kako Kurir ekskluzivno saznaje, na ispitivanju u SBPOK trenutno su Dušan Stupar, Vujadin Janković, Julijana Vučković, Čedomir Ivković, Jovan Udicki, Jelica Ivković, Milan Cvetičanin. U bekstvu su Vidmantis Kučinkas i Simonas Kašus državljani Litvanije.

Pripadnici MUP-a započeli su akciju hapšenja zbog zloupotreba u pančevačoj "Azotari", rečeno je u tom ministarstvu.

Beogradski mediji pisali su ranije da je pančevačka "Azotara" primer nekažnjene pljačke građana Srbije kroz privatizaciju.

"Azotara" je, naime, prodata 2006. za 13,1 milion evra konzorcijumu koji čine litvanske firme „Arvi“ i „Saniteks“ i beogradski „Univerzal holding“ čiji je vlasnik Dušan Stupar.

Iako su novi vlasnici najavljivali da će Azotara postati lider u proizvodnji veštačkih đubriva, vlasnički konzorcijum sa direktorom Pauliusom Martinenasom na čelu 2007. razmontirao je pogon „Karbamid 2”, najvredniji deo fabrike, i prodao ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra.

Zorić: Nastala šteta za budžet Republike Srbije blizu milijardu dinara

Portparol Republičkoj javnog tužilaštva Tomo Zorić potvrdio je za Kurir da je sedam osoba na informativnom razgovoru, a da su dve u bekstvu.

- Osumnjičenima se stavlja na teret da su izvršili produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz koga je nastala šteta za budžet Republike Srbije blizu milijardu dinara. Republičko javno tužilaštvo, kao što smo ranije još najavili, uveliko je krenulo da ispituje postupke privatizacija i mogu da kažem da je ovo samo početak. Svi oni koji su kršili zakon i obogatili se na račun države moraće da polože račune i da odgovaraju u skladu sa zakonom. Građani Srbije koji su direktno oštećeni ovim postupkom imaju pravo da znaju ko ih je i na koji način oštetio. Ovo je samo početak, i ovog postupka, i nije isključeno da istraga bude proširena i na druge osobe - rekao je Zorić za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track